LA FALLIDA DEL SERVEI

L'Escola andorrana salva la cantina

L’associació del sistema andorrà es fa càrrec de la gestió del menjador tancat de l’escola de Sant Julià de Lòria

L'edifici de l'escola francesa de Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les famílies que utilitzen el menjador de l’escola francesa de Sant Julià de Lòria poden estar tranquil·les. Dilluns, tornant de les vacances, els infants tindran un plat a taula. L’Ampaea de l’Escola andorrana es farà càrrec de la gestió del menjador, que va fer fallida per problemes econòmics. Susagna Venable, presidenta de l’associació, va confirmar ahir l’acord i la decisió d’incorporar el menjador del centre francès, i d’aquesta manera posar fi a un problema que s’havia de resoldre al marge del ministeri d’Educació, encara que aquest ha fet de mediador i està satisfet amb la solució final.

El col·lectiu afirma en un comunicat que “ens devem a ajudar i a mantenir el servei de menjador per garantir que els alumnes i les seves famílies no es quedin sense aquest servei essencial”. L’Ampaea destaca que la transició en el canvi de gestió al menjador “no afectarà de cap manera els alumnes de l’escola francesa i el seu servei de menjador continuarà funcionant amb normalitat”. I afegeix que estan agraïts per la confiança que han dipositat en ells des de l’AMPA de l’escola francesa de Sant Julià, “així com dels treballadors que s’incorporaran a la nostra plantilla”, ja que han contractatdues cuineres i una auxiliar de cuina. L’entitat de l’Escola andorrana assegura que estan “compromesos a proporcionar un servei de qualitat i a garantir el benestar dels nostres usuaris”.

Venable va precisar que els monitors del menjador quedaran en mans de l’escola francesa i va remarcar que el contracte de les cuineres i l’auxiliar seran nous, ja que no poden mantenir l’antiguitat que tenen en el seu actual lloc de treball.

La presidenta de l’Ampaea va subratllar que la quota de 90 euros al centre lauredià es mantindrà. La idea és seguir amb la mateixa estructura i que la cuina es faci al centre. L’Ampaea no és partidària d’una cuina centralitzada que “suposa traslladar menjar i tenir molta precaució amb la manipulació i el transport”. I va subratllar que cada dia es reparteixen 4.200 menús als 11 centre educatius de l’Escola andorrana.

Entre els pares de l’escola francesa s’havia plantejat la possibilitat de contractar una empresa de càtering, però des de fa mesos que hi ha converses amb l’Ampaea i aquesta setmana s’ha segellat l’acord, que representa un respir important per a les famílies que han de deixar els fills a la cantina.

Venable va explicar que abans de dilluns hi ha molta feina pendent. Sobretot cal “omplir el rebost”, i va remarcar que l’associació treballa com una “minicooperativa”, i que el fet de comprar els productes a l’engròs els “facilita un millor preu per part dels proveïdors”.

La presidenta de l’Associació de l’Escola andorrana va assenyalar que el servei “no és deficitari”, i va afegir que també s’encarreguen dels menjadors de les escoles franceses d’Ordino i de Canillo.

D’aquesta manera s’acaba una problemàtica que s’arrossega des de fa anys, quan l’escola espanyola va tancar i la francesa es va quedar amb una estructura massa gran i menys alumnes. Llavors es va crear una comissió a banda de l’AMPA, que va assumir la gestió de la cantina, però es va anar acumulant deute i amb la pandèmia el conflicte es va agreujar. La gestora va haver de demanar un crèdit tou que no serà retornat i a final del mes passat va llançar la tovallola i va comunicar als treballadors que declararien la fallida i que tampoc podien afrontar les corresponents indemnitzacions, que s’eleven a 80.000 euros. Les quatre cuineres han seguit servint els menús els primers nou dies de febrer sabent que no els cobraran, conscients que no podien deixar els infants sense l’àpat del migdia.

Des del ministeri d’Educació ja es va apuntar la solució de traspassar la gestió als pares i mares de l’andorrana, ja que la possibilitat d’un ajut econòmic no es preveu perquè la subvenció està fixada en funció del nombre d’alumnes, i fer una aportació extra hauria suposat infringir la normativa.

L’Ampaea funciona històricament amb cuines en cada centre i el seu model ha estat actiu amb èxit i sense problemes econòmics. També disposa de l’assessorament d’un tècnic en qualitat.

Venable es va mostrar satisfeta amb aquest acord i així poder resoldre la situació actual. “Ningú no ha de patir perquè dilluns el menjador de l’escola laurediana funcionarà amb normalitat”, va assenyalar.

L'exterior de l'escola francesa de Sant Julià de Lòria.

tracking