ENCAIX AMB LA UE

Els membres del pacte discrepen de com publicar l'acord

Bartumeu avisa que si divendres no s’ha donat a conèixer l’escrit actuarà “lliurement”

Membres del pacte d'estat en una reunió.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diferents posicions sobre la forma de fer públic l’acord d’associació amb la UE estan creant friccions entre els membres del pacte d’estat. La veu més discordant prové de l’excap de Govern i observador Jaume Bartumeu, que està en contra de la posició del Govern i del secretari d’Estat Landry Riba de no fer públic el text en tota la seva totalitat. Bartumeu ha llançat l’ultimàtum que si divendres no s’ha fet públic el text als agents socials ell “queda lliure per procedir a articular la nostra defensa d’un bon acord d’associació”.

La proposta de Riba consisteix a organitzar sessions de “lectura comentada” sense donar la documentació, només imprimint algunes còpies del text complet, però sense entregar-lo. El secretari d’Estat sosté la seva posició en el fet que fer el text públic de manera segregada pot “provocar males interpretacions en no disposar d’un text global on retrobar les adaptacions substancials referents a les especificitats d’Andorra”, i que el text autèntic, que serà en anglès, encara està pendent de la revisió, tot i que “gairebé ja està finalitzat”.

En la mateixa tessitura, Riba també proposa una convocatòria amb els mitjans de comunicació per dimarts que ve, 20 de febrer, en què es farà “una lectura comentada del text de l’acord, fent especial èmfasi en els articles o annexos que recullen les disposicions més sensibles”. Davant d’aquests arguments, Bartumeu va expressar el seu rebuig, i com l’excap de Govern també la presidenta d’Acció, Judith Pallarés. En una conversa amb el Diari, Pallarés va afirmar que “com més aviat es faci arribar l’acord a tota la població, millor, ja que el redactat està tancat des del desembre”, i es va mostrar prudent expressant que és necessari “l’acord entre tots els membres del pacte”.

Un dels punts que més va molestar alguns membres del pacte és la reunió de Riba amb el despatx Gide, contractat per Andorra Endavant, per elaborar un informe sobre l’impacte d’aquest acord.L’excap de Govern va considerar una “deslleialtat” vers el pacte d’estat que Riba acudís “incomprensiblement” a una convocatòria d’un grup que no forma part del pacte i, a més, sense informar la resta de membres. Bartumeu al·lega que es va assabentar de la reunió per la premsa. Un altre membre del pacte és el demòcrata Jordi Jordana, que, tot i que no va voler-se posicionar per “lleialtat”, va dir que “sempre hem defensat que s’ha de comunicar”. Pallarés, per la seva banda, desconeix quin va ser el procés pel qual es va fer arribar la documentació a Gide, si va ser a través d’AE o si va ser el Govern qui la va entregar al despatx, però li va “sorprendre” que la presidenta d’AE, Carine Montaner, “fes una valoració d’un text” al qual li faltaven dos annexos a l’acord, que són els d’estadística i medi ambient, “quan aquest no està acabat”.

tracking