SANITAT

Quatre dies esperant una operació urgent

Una dona de 81 anys amb un atac de pedra a la vesícula no entén l’atenció que va rebre

Un dels quiròfans del l'hospital.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una dona de 81 anys va patir una odissea a l’hospital després d’haver d’anar a urgències el dia 29 a les quatre de la matinada per uns dolors molts forts. Li van diagnosticar un atac de pedra a la vesícula i els doctors van considerar que era necessari intervenir sense demora. Després de l’anàlisi dels metges, se li van fer totes les proves preoperatòries per entrar al quiròfan ràpidament.

La sorpresa va ser quan li van donar l’alta i la van derivar al seu metge de capçalera. “No m’ho podia creure, sort que tenia una hora lliure i em va poder atendre”, explica ara que ha passat tot i ja està quasi del tot recuperada. El seu doctor, després de fer una ecografia, es va sorprendre de la decisió d’urgències i la va enviar de forma immediata de nou a l’hospital amb la indicació que se l’havia d’intervenir al moment, perquè hi havia el perill que la vesícula es rebentés i la situació era delicada.

Ja ingressada a l’habitació, recorda que va estar quatre dies esperant “sense menjar ni beure” i amb “dolors” que eren atenuats per la medicació. A banda del dolor, la seva situació anímica tampoc va ser l’òptima per la falta d’informació, ja que ningú sabia donar explicacions de per què la tenien a la cua. “Simplement, se’m va insinuar que els quiròfans estaven sempre ocupats”, probablement per l’arribada d’esquiadors amb fractures, encara que la dona no ho sap de debò.

D’aquell malson en recorda el bon tracte del personal d’infermeria, que també es van mostrar sorpresos per falta d’informació. Divendres, finalment, un especialista la va visitar pe dir-li que una doctora que es traslladava de Barcelona li faria la intervenció, “però a la tarda no va venir ningú”.

Finalment, dissabte –dia no habitual per a operacions no programades– se li va fer un electrocardiograma –la resta de proves ja estaven fetes– i la doctora, a les tres de la tarda, va practicar l’operació. Tot va sortir bé. Explica que la doctora li va comentar “que havia tingut sort, ja que només obrir la vesícula va rebentar i això va allargar l’operació tres hores”. I quan hi torna a pensar, no pot evitar tenir la certesa que va tenir la fortuna “de poder anar immediatament al meu metge, si no potser tot hauria estat encara pitjor”. Precisament fa tres anys l’hospital va remodelar els quatre quiròfans del bloc quirúrgic per millorar la qualitat assistencial.

tracking