SANITAT

La identitat de gènere serà inclosa a enquestes de Salut

S’hi incorporaran qüestions com el sexe d’origen, l’autopercepció i la identitat mostrada

Joan Micó, a l'AR+I.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qüestions com quin és el sexe biològic de les persones, o quina diferència hi ha entre la identitat autopercebuda (si un es considera home, dona o no binari) i la identitat mostrada, o quin tipus d’orientació sexual té cadascú, es recolliran per primer cop en les enquestes de Salut. Els qüestionaris s’elaboren des del ministeri de Salut en cooperació amb la Secretaria d’Igualtat,el Departament d’Estadística i Andorra Recerca + Innovació(AR+I), com va confirmar Joan Micó,coordinador del grup de sociologia d’AR+I.

La demanda ve, en part, de l’Institut de la Dona. Montserrat Ronchera, la secretària general de la institució, va exposar la necessitat de començar a recollir aquestes dades, “en primer lloc, per tenir un primer mapa de com és l’evolució del gènere”. En segon lloc, perquè en realitzar aquestes qüestions amb certa periodicitat es podran fer comparacions amb dades mesurables, copsar on se situa la mancança de recursos i focalitzar accions concretes per millorar en assumptes tan fonamentals com la igualtat de gènere. Des de l’Institut de la Dona es voldria que, a més de l’enquesta de salut mental, es comencés una enquesta centrada únicament en el gènere. Per exemple, per conèixer tants i tants aspectes, com el rol de les dones i homes en la coeducació i corresponsabilitat, o en la cura de persones dependents, o fins i tot en la incidència de les dones en les TIC i STEAM, “però encara no tenim una resposta concreta al respecte”, va explicar Ronchera.

Tot i això, en aquest sentit, l’enquesta de Salut, segons Micó, també “fa un pas més” afegint qüestions per diferenciar situacions de salut que afecten de manera distinta homes i dones. Com, per exemple, qüestions relacionades amb la vida reproductiva, o malalties específiques de cada sexe. Així, els paràmetres de gènere s’aplicarien de forma transversal, ajudant a copsar estils de vida, tipus d’ocupació saludables i qualitat de vida diferenciats per gènere.

L’elaboració de l’enquesta i dels qüestionaris encara està en fase d’elaboració, com van confirmar des de Govern. La darrera enquesta de Salut es va fer el 2011, s’havia de tornar a fer l’any de la pandèmia, però la situació ho va impedir. Ara, segons Micó, s’estan començant a fer les primeres proves amb persones reals, tot i que encara s’està acabant de tancar el qüestionari. Segons el coordinador, a finals del mes que ve s’iniciarà el treball de camp, i els resultats podrien estar després de l’estiu. Segons el coordinador, l’ideal seria realitzar l’enquesta amb una periodicitat de 5 anys.

LES DADES, CABDALS EN SALUT MENTAL

Associacions com la de Joves en Risc d’Andorra, o Projecte de Vida, així com el col·legi de Psicòlegs van posar en valor que el Pacte de Salut tingués en compte la necessitat de recollir dades concretes sobre l’afectació de les malalties mentals per mesurar els recursos que són necessaris per atendre les necessitats actuals. Una de les comeses de les enquestes de Salut que s’estan elaborant, i així ho va confirmar Joan Micó, coordinador d’AR+ I, és incloure preguntes per establir paràmetres respecte a les addiccions i afectacions de la Salut Mental.

tracking