Mobilització

Restablert el trànsit a l'N-145

La marxa dels pagesos han provocat 8 quilòmetres de cues durant el matí i retencions durant la tarda

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La marxa lenta dels pagesos de l'Alt Urgell amb tractors que ha provocat talls de trànsit a l'N-145 ha quedat restablerta a partir de les 18 hores. Les primeres cues s'han començat aproduiraproximadament a les 16.30 hores quan els tractors han arribat a la Seu d'Urgell. Elprocedimentque han seguit els pagesos durant la tarda per realitzar la manifestació ha sigut fer talls d'una hora i obrir el trànsit cada quinze minuts arribantfins ales 18 hores queésquan s'ha finalitzat l'autorització de la protesta.

Durant el matí hi ha hagut prop de 8 quilòmetres de retencions per accedir a Andorra i durant el migdia s'ha anat descongestionantfins aarribar a 4 quilòmetres de cues, segons ha informat el servei català de trànsit. Els agricultors han iniciat la mobilització amb uns 90 tractors i vehicles amb remolcs a les 11 hores i la mantindran fins a les 18 hores repetint el recorregut entre la rotonda de sortida de la Seu d'Urgell i la rotonda abans d'arribar a la frontera de la Farga de Moles per reclamar millores per al sector. El trànsit d'entrada i sortida d'Andorra s'ha complicant des de passats dos quarts d'una quan els primers vehicles de la protesta han arribat a la rotonda de la duana on han aturat els tractors. La parada ha durat una hora aproximadament amb els vehicles aparcats al voltant de l'entrada a la duana mentre s'ha llegit un manifest. El trànsit de sortida del país ha estat tallat durant una estona.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, ha remarcat que "el Govern d'Andorra, que no és ni a la UE, ens pot ajudar molt poc" però ha explicat que han escollit aquest trajecte dificultant l'entrada al Principat "perquè la capacitat de convocatòria fent una mobilització al voltant d'Andorra mediàticament ens dona molt ressó, si ho féssim en un altre lloc possiblement els mitjans de comunicació no vindrieu tots". Guitart ha reclamat que l'administració catalana i espanyola solucionin els problemes que tenen per l'excés de burocràcia que han de fer, pels danys que causa la fauna salvatge i perquè no es compleix la llei de la cadena alimentària. El portaveu dels manifestants ha destacat que la legislació fixa que no els poden pagar els productes per sota del preu de mercat, "si la llet ens costa produir-la 50 cèntims no ens la poden comprar a 45" i ha denunciat que s'està incomplint "perquè es va fer per a les grans superfícies". Les reinvindicacions es fan públiques avui en la lectura d'un manifest que es farà al punt rodó de la frontera i en arribar a la capital de l'Alt Urgell.

Les protestes continuaran amb un tall de la boca nord del túnel del Cadí prevista per al dimarts 13 de febrer i la marxa cap a Madrid el 21 de febrer amb la participació d'agricultors de tota Espanya. Guitart ha manifestat que l'objectiu "és fer pressió i suposo que les mobilitzacions seguiran" i ha recalcat que serà "una mobilització única" per la quantitat de vehicles que s'hi han afegit. Els convocants asseguren que s'han aplegat uns 180 tractors en la protesta a la Seu que han paralitzat la circulació a l'N-145 i a N-260.

La circulació per les comarques veïnes es veu bloquejada en diferents punts de la xarxa viària perquè hi ha marxes lentes de tractors també des d'Oliana a Bassella i des de Puigcerdà a Bellver. Unió de Pagesos ha informat que gairebé 4.000 tractors s'han mobilitzat pel territori català per exigir solucions urgents per a la pagesia.

Talls dels pagesos catalans a la N-145 direcció Andorra

Els pagesos de l'Alt Urgell parant el trànsit a la Seu

tracking