IMMIGRACIÓ

Un document que ja no s'emet, el culpable de la no arribada de filipins

El consolat espanyol a Manila demana un certificat que acrediti l’arribada a Andorra

Immigrants tramitant la seva arribada al país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consolat filipí a Andorra va denunciar en declaracions al Diari que des de l’estiu passat s’estava denegant l’accés als filipins al país per culpa d’un document que el Govern no estava entregant. El consolat filipí a Barcelona va explicar que un dels requisits que demana la delegació espanyola a Manila és “una certificació de les autoritats andorranes que garanteixi que el sol·licitant del visat de trànsit no treballarà i romandrà a Espanya, sinó que anirà realment a Andorra”, però el ministeri d’Afers Exteriors va aclarir en una reunió amb els representants tagals que ja no emeten aquesta certificació, i que només van donar-la per facilitar l’emissió de visats de trànsit durant el temps de pandèmia.

El Govern va confirmar que aquest paper es va donar fruit de les fortes restriccions de mobilitat que es van aplicar arreu del món. Llavors, el Govern va prendre aquesta decisió per facilitar la mobilitat de les persones extracomunitàries que volien venir a treballar a Andorra, especialment els temporers, però van remarcar que l’expedició del certificat va ser temporal. L’acreditació facilitava la tramitació del visat de Schengen i permetia transitar fins al Principat, van aclarir fonts governamentals, però aquest document va deixar de tenir efecte quan es van aixecar les restriccions de circulació. Actualment, cada persona interessada ha de procurar l’obtenció del seu visat pels seus propis mitjans, ja que “el Govern no pot acordar l’expedició d’un certificat sense tenir la certesa de l’arribada final d’aquesta persona a Andorra ni el seu establiment definitiu al país”, van explicar.

El Govern va recordar que quan una persona extracomunitària vol obtenir el visat ha de presentar davant de l’ambaixada del país pertinent el precontracte de treball així com el comprovant de la cita mèdica presencial a Andorra, uns tràmits que segons el consolat filipí a Barcelona també van impedir l’entrada d’alguns treballadors, ja que no van proporcionar la informació correcta a l’hora d’emplenar el formulari de sol·licitud de visat, “potser per manca d’orientació adequada a l’hora d’omplir el formulari”, van dir autoritats del consolat, que van rebre aquesta explicació durant la visita que van fer al Principat a finals de l’any passat.

L’executiu va apuntar que ja s’han començat els contactes amb els representants tagals per aclarir la situació i buscar una solució al problema.

tracking