LES DADES DEL 2023

El pes de les importacions de França cau un any més

L’any passat va representar el 10,5% del valor total de les mercaderies adquirides a l’estranger, gairebé un punt menys que el 2022

Evolució de les importacions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pes d’Espanya en l’origen de les importacions es manté en un any 2023 marcat per un increment més moderat de la inflació respecte al 2022, en què el valor total de les mercaderies comprades a l’estranger va passar de 1.772 milions d’euros fa dos anys a 1.843 milions l’any passat. Les dades del 2023 indiquen que el 64,3% del total dels diners emprats a importar productes es va pagar a proveïdors espanyols. El 2022 aquest pes va ser del 65,7%, que representa una caiguda d’1,4 punts. La supremacia dels productes importats d’Espanya continua venint de la mà de la baixada de les mercaderies provinents de França. L’any passat només van ser un 10,5% del total, gairebé un punt menys que el 2022, quan el seu valor representava l’11,3%.

A tancament del 2023, el valor oficial de les importacions va ser de 1.843 milions d’euros, 520 milions més que el 2021, un exercici en què la inflació gairebé no va afectar l’economia andorrana. La xifra no s’havia registrat mai a Andorra des que es guarden les dades i s’ha d’anar a l’any 2022 per trobar la segona millor dada històrica quant al valor de les importacions, amb 1.772 milions d’euros. La inflació, disparada el 2022 i més moderada el 2023, és darrere d’aquest increment del 39,3% respecte al valor de les importacions corresponent a l’any 2021.

Dels 1.843 milions d’euros de l’any passat, 1.186 van ser per pagar mercaderia provinent de l’Estat espanyol, el 64,3% del total. Es tracta d’un decreixement de l’1,69% respecte al 2022.

FRANÇA BAIXA

I si el veí del sud manté el pes en el valor de les importacions, qui pateix una petita baixada és el veí del nord, que el 2022 va tancar la tendència d’anar deixant-se plomes pel camí respecte als intercanvis comercials amb Andorra, però que el 2023 ha tornat a fer-ho. De França van venir l’any passat mercaderies per un valor de 194 milions d’euros. És a dir, el 10,5%. Fa dos anys, el percentatge va ser de l’11,3%, 0,8 punts més. Afectat per la moderació de la inflació i per una caiguda de les operacions, el valor de les importacions de França el 2023 respecte a fa dos anys s’ha reduït en un 3,5%.

I mentre Espanya continua liderant el rànquing, França, l’històric segon gran proveïdor de mercaderies a Andorra, continua la línia a la baixa que va iniciar l’any 1993 i que semblava no tenir aturador. La situació actual xoca amb el que passava fa 30 anys, quan el percentatge de les importacions d’Espanya i França estava gairebé equilibrat. El 1993, el primer any en què Estadística va començar a publicar les dades relatives a les importacions, el pes de les franceses era del 35,5%. El pes de les compres que es feien a Espanya representava el 37,5%. Així, mentre que, amb dades del 31 de desembre de l’any passat, el percentatge de les importacions del veí del sud ha crescut uns 28,8 punts en trenta anys, el de les arribades del nord ha disminuït en 25. Un pes, el de França, que sobretot ha anat a parar a Espanya.

La caiguda del pes de les importacions de França té diversos factors: històrics, estructurals i econòmics. Fins a l’entrada d’Espanya al mercat econòmic europeu, per exemple, hi havia productes que no es podien trobar al veí del sud i que, per tant, només es podien adquirir a França. Amb el pas dels anys, mercaderies que només es fabricaven al veí del nord han passat també a produir-se a Espanya amb l’obertura de cadenes de producció.

Això, juntament amb les facilitats que hi ha per transportar aquests productes des de la part espanyola de la frontera, ha fet que els distribuïdors d’Andorra demanin als transportistes andorrans portar les mercaderies des del sud. La carretera de França, en mal estat i a vegades tancada a l’hivern, també és un fre. Un altre factor residiria en el pes que tenen els residents d’origen espanyol respecte a tota la població.

ALEMANYA I LA XINA

Després d’Espanya i França, el tercer país amb més pes és Alemanya. Des d’aquest país es van importar productes per 101,3 milions d’euros. El 5,8% del valor total de les mercaderies. És el 0,9% més que el 2023. També ha crescut el pes respecte a fa dos anys de les importacions provinents de la Xina, el quart país de la llista. Van arribar mercaderies per un valor de 57,7 milions, el 3% del total. Itàlia és el cinquè país, amb 51,1 milions d’euros i el 2,7% del total.

El sisè país de la llista amb més importacions realitzades és Itàlia. Les va fer l’any passat per un valor de 30,1 milions d’euros, que suposen l’1,6% del total de mercaderies comprades. El segueix el Regne Unit, amb 23 milions i un 1,2% de pes; els Països Baixos, amb 18,1 milions i un 0,9% de pes, i Taiwan, amb 16,2 milions i el 0,8% de pes.

Importacions en percentatge

tracking