Falta de control

Una negligència de la CASS costa milions als assegurats

La CASS va pagar en tres anys 1,5 milions d’euros de més en pensions d’invalidesa i 213 persones veuran reduïda la retribució a partir del març

Roda de premsa d'ahir a l'edifici de la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La manca de control sistemàtica sobre les pensions d’invalidesa ha beneficiat, de forma indirecta i durant anys, 213 contribuents. Només se’n sap el cost des de fa tres anys fins avui dia i la xifra se situa en 1,5 milions d’euros. “Les revisions no es feien de forma automàtica, periòdica i automatitzada, sinó aleatòria i manual”, va exposar ahir en una compareixença amb els mitjans el director de la CASS, Josep Escoriza. Són 213 pensions que es revisen d’un grup, el de nivell 1 d’invalidesa, de 1.100 persones en total i l’estalvi serà de 51.000 euros mensuals d’un cost total de 600.000 euros al mes, aproximadament. Aquesta prestació es concentra en un conjunt de la població que té més d’un 60% de discapacitat, però que pot o no continuar treballant. La xifra de la pensió es calcula fent una mitjana de la suma total dels ingressos dels darrers dotze mesos i s’havia de revisar mensualment, però la regularització no s’ha fet i s’ha continuat pagant la xifra fixada en un principi sense tenir en compte el salari que ingressaven els pensionats.

“Cal revisar els procediments que han portat a aquesta manca de control en el temps i, per tant, hem encarregat un informe independent perquè determini quines són les causes i responsabilitats”, va expressar el president de la CASS, Marc Galabert. A més, va avisar que a mitjan febrer han convocat els pensionistes afectats un per un per explicar-los la raó i justificació del canvi, i va avançar que la nova retribució es pagarà a partir del març, quan ja tinguin el nou sistema en vigor. Els pagaments a què afecta són aquells des del 2008, quan va canviar la Llei de la CASS, i la negligència es va descobrir fa un any i mig. No es pot saber la xifra exacta anterior als tres anys que s’investiga perquè, a causa de la llei de pressupostos que es va tramitar dijous a la sessió del Consell General, no hi haurà cap reclamació i es condona el retorn dels diners que els beneficiaris han percebut incorrectament.

El text que va tirar endavant dijous comporta una modificació de la Llei de la CASS que fixa que no es pot demanar als assegurats la devolució dels imports que no havien d’haver cobrat. La disposició aprovada estableix que “les pensions d’invalidesa percebudes durant els tres anys anteriors a l’entrada en vigor de la Llei del pressupost per a l’exercici del 2024, no seran reduïdes malgrat que durant aquest termini s’hagi produït qualsevol dels supòsits previstos als apartats 2 o 3 de l’article 172 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social”. La decisió que la CASS no reclami el que ha pagat de més es va adoptar perquè es considera que els beneficiaris són persones necessitades i en situació de vulnerabilitat que no podrien retornar els emoluments percebuts a conseqüència d’un error de la parapública.

El que sí que hi pot haver són reclamacions de diners a la Seguretat Social i el motiu és que aleatòriament s’havia fet algun control en què s’havia demanat a uns quants beneficiaris el retorn dels diners de la pensió d’invalidesa de grau 1. D’entre les poques persones a qui es va fer aquest control aleatori, sis van haver de retornar l’import excedent que havien cobrat. Una situació que representaria un tracte discriminatori en comparació amb els assegurats que no han estat controlats durant aquesta dècada de negligències i als quals s’ha perdonat la reclamació.

Per això, la llei del pressupost inclou que poden sol·licitar a la CASS els imports de reducció, dins dels sis mesos següents a l’entrada en vigor de la llei. El representant dels pensionistes, Jacint Risco, va qualificar de “gravíssima” l’errada i que s’ha tractat de “protegir” les persones. Tanmateix, va manifestar que “la condonació jurídicament no se sosté molt”. La conseqüència directa d’aquest reajustament resideix en el fet que 31 persones dels 1.100 pensionats estaran per sota del salari mínim.

tracking