ELS DALTABAIXOS DEL TRANSPORT SANITARI

La concessió de les ambulàncies s'esgota pel conveni col·lectiu

El SAAS diu que si la UTE no pot assumir el conveni col·lectiu ha de denunciar el contracte

Ambulàncies d'Andorrana de Transport Sanitari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El serial en què s’ha convertit el servei de transport sanitari no medicalitzat des que va canviar de mans el setembre del 2022 toca a la seva fi. L’empresa (la UTE Andorrana de Transport Sanitari) i la plantilla van acordar un conveni col·lectiu que ha pacificat el clima laboral però que la companyia assegura que no pot assumir econòmicament amb les condicions actuals del contracte de prestació del servei. L’única sortida era que el SAAS hi fes una aportació, que les consultes jurídiques al respecte han conclòs que no pot fer, de la qual cosa la UTE ja “és coneixedora”, van deixar clar ahir des de la parapública. Per tant, no hi ha més sortida que convocar un nou concurs amb un plec de bases que incorporarà l’obligatorietat d’assumir les condicions i els costos laborals derivats del conveni. Primer, però, la concessionària haurà de comunicar formalment al SAAS “la impossibilitat d’aplicar les noves condicions laborals acordades al conveni col·lectiu en el marc de les condicions de serveis i econòmiques adjudicades” i denunciar el contracte per possibilitar la nova licitació.

Ara mateix el conveni col·lectiu pactat està en mans del departament de Treball per a la validació definitiva. Res no fa pensar que no superarà aquest tràmit i que pugui entrar en vigor a l’abril, tal com està previst. I la concessionària hauria de moure fitxa. Sigui com sigui, el SAAS va deixar clar que entre l’eventual nova licitació i la futura nova adjudicació Andorrana de Transport Sanitari haurà de seguir prestant el servei.

El SAAS també va assegurar que “els serveis assistencials s’han prestat i es presten adequadament a tot el territori andorrà”, després de les darreres informacions sobre la inexistència d’ambulància a la Massana de dilluns i divendres, malgrat que és una obligació derivada del plec de bases durant la temporada d’hivern. La concessionària ha assegurat que s’havia pactat amb el SAAS, que pot fer modificacions en funció de les necessitats del servei.

EL CONFLICTE

1 PRIMERES TENSIONS AMB LA PLANTILLA

Andorrana de Transport Sanitari agafava les regnes del servei l’1 de setembre del 2022 amb una primera amenaça de vaga dels treballadors.

2 DISCUSSIÓ PER LES CONDICIONS ANTERIORS

La plantilla defensava les condicions laborals que tenien amb l’anterior concessionària i la nova gestora argumentava que no constaven enlloc.

3 LA SOLUCIÓ: UN CONVENI COL·LECTIU

La sortida va ser negociar un conveni col·lectiu, que es va pactar a final d’any. Però suposa un augment de costos laborals i aboca a un nou concurs.

tracking