PROTESTES A FRANÇA

Els pagesos tallen l'accés al Pas de demà a diumenge

Els manifestants insisteixen que el Govern ha de fer "pressió" perquè l'executiu gal arregli el problema

Un ciclista travessant el bloqueig dels agricultors.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L'accés a Andorra des de França estarà tallat des de demà a les 10 del matí fins al diumenge entre les 16 i les 17 hores a partir de La Croisade. Els agricultors francesos han decidir repetir el tancament de la carretera cap al Pas de la Casa "perquè el govern francès no ha dit res", ha explicat aquest matí Christian Tallant, representant dels manifestants. Tallant ha remarcat que "cal que el Govern andorrà truqui a París perquè s'arregli la cosa, ha de fer pressió" perquè del contrari les mobilitzacions continuaran fins que no atenguin les reivindicacions econòmiques que plantegen. "De moment fem aquesta setmana i esperem que tinguem una resposta", ha especificat.

La demanda dels pagesos per solucionar el conflicte és cobrar que l'executiu gal es faci càrrec dels 2 milions d’euros en ajuts que els deu l’assegurança per la sequera que pateix la Cerdanya francesa des de fa dos anys, ha indicat l'agricultor. El tall serà el mateix de la setmana passada i s’impedirà l’accés al país amb tractors que bloquegin la circulació ala cruïlla de l’RN-20 i l’RN-320. Els agricultors permetran passar puntualment els vehicles que baixin d'Andorra però només deixaran pujar cap al Pas "gendarmes, bombers, ambulàncies, la resta no", ha assenyalat Christian Tallant. I ha afegit que els pagesos ja estan organitzant aquest matí el bloqueig del cap de setmana i preparant el campament que instal·laran per quedar-se tres dies a La Croisade.

Els agricultors veïns recalquen que el Principat ha d'adreçar-se al govern francès malgrat el ministre portaveu, Guillem Casal, va manifestar ahir a la roda de premsa del consell de ministres que “Andorra està patint com a país tercer una situació de crisi” i que “està sent perjudicada, especialment el Pas de la Casa, però no està al nostre abast ni el control ni la solució al problema, no som un actor competent” per atendre les demandes del sector agrícola. Tallant ha recalcat que "si Andorra fa pressió hauran de contestar alguna cosa", des de París i ha afirmat que els ajuts que diversos ministres francesos van anunciar ahir, per un import d'uns 220 milions d'euros, no són cap solució "perquè fa 2 mesos que sabíem això, diuen coses que ja sabíem".

Casal va destacar que el Govern està treballant amb contactes permanents “al més alt nivell diplomàtic” amb les autoritats franceses, espanyoles i catalanes perquè “si ja era inexplicable i inacceptable” el bloqueig de la setmana passada, “encara ho seria més” si es produeixen per les dues fronteres. Ho va dir en referència a les mobilitzacions programades pels pagesos a Catalunya per al 6 de febrer que es van anunciar ahir a través del sindicat català Unió de Pagesos, i que comportaran talls a l’autovia A-2 a l’altura de Fondarella, al Pla d’Urgell.

El ministre va assegurar que “esperem que les mobilitzacions i talls no es produeixin de nou el cap de setmana ni es prolonguin” i va indicar que si arriben els tancaments de vies de comunicació amb el Principat, hi ha contactes amb les autoritats veïnes “per buscar la mínima afectació a una situació de complicada acceptació”. El ministre portaveu va afegir que la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, i l’ambaixadora a França, Eva Descarrega, mantenen converses amb la prefectura d’Occitània i amb les autoritats veïnes.

En el consell de comú d’Encamp d’ahir, la cònsol Laura Mas iJoséLuísAguadode laminoriavan expressar que estan preocupats per l’anunci de nous talls a la frontera amb França per part dels agricultors i per l’impacte en el comerç. Mas va assegurar que manté contactes amb Espot i l’ambaixador per minimitzar l’impacte dels talls i va lamentar que “els comerciants del Pas estan pagant un preu pels talls que no els pertoca”.

“NO SÓN DELINQÜENTS”

El ministre d’Interior francès, Gérald Darmanin, va assegurar ahir en una entrevista que descarta que s’adoptin mesures de força per aixecar els bloquejos instal·lats en diferents carreteres del país per les protestes agrícoles. Darmanin va assegurar que no s’actuarà perquè “no són delinqüents” sinó gent que treballa “i no ataquen policies”,i va afirmar que hi ha converses amb els pagesos per arribar a un acord i aturar les protestes. El ministre es va mostrar comprensiu amb els agricultors i va qualificar les demandes que plantegen com a “legítimes”. Darmanin va indicar que unes 10.000 persones estan participant en les mobilitzacions.

tracking