HO HA DE RATIFICAR EL SENAT

Macron blinda el dret a l'avortament a França

L’Assemblea Nacional aprova per àmplia majoria introduir el dret a l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs a la Carta Magna

Un debat al Parlament francès.ASSEMBLEA NACIONAL

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea Nacional francesa va aprovar ahir la menció a la Constitució de la “llibertatgarantida” de les dones aavortar, una modificació impulsada pel govern d’Emmanuel Macron quehauràde ser debatuda al Senat, demajoriaconservadora. El canvi constitucional, que en cas de fer-se realitat convertiria la Carta Magna francesa en l’única vigent a tot el món quegaranteixde manera explícita l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs, es va aprovar per 493 vots contra 30.

En concret, els diputats francesos van validar que s’afegeixi a l’article 34 la fórmula següent: “La llei determina les condicions en què s’exerceix la llibertat garantida de les dones de recórrer a una interrupció voluntària de l’embaràs”. Durant el debat a l’hemicicle, la majoria dels partits polítics van posar èmfasi que actualment el dret a l’avortament no està en qüestió a França, però sí que s’hi ha vist una clara reculada en altres països, com els Estats Units, Polònia o Hongria.

Davant la possibilitat d’una deriva semblant a França, la presència a la Constitució d’aquesta “llibertat garantida” protegiria les dones d’aquest país de l’eliminació del dret a l’avortament mitjançant una llei ordinària impulsada per una majoria reaccionària potencial.

A més del suport dels grups de la majoria simple macronista, s’havien posicionat a favor del projecte les formacions de l’esquerra, com ara els socialistes, els insubmisos i els ecologistes.

Després del contundent vistiplau dels diputats, el projecte de llei prosseguirà la tramitació al Senat, que hauria d’adoptar exactament la mateixa versió del text al febrer.

tracking