LÍNIES ESTRATÈGIQUES DE CULTURA

El comú rumia si cedeix la plaça de braus per al Museu Nacional

Al·lega que és un dels terrenys més importants de la parròquia i en cas de rebutjar-ho definitivament oferirà una altra opció

El terreny on hauria d'anar el Museu Nacional.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, va exposar ahir en compareixença pública que la futura ubicació del Museu Nacional a la plaça de braus encara no està confirmada. Segons la ministra, el comú d’Andorra la Vella va expressar els seus dubtes en la sessió de l’aparcament de Prada de Casadet. “Ho volen estudiar, ja que es tracta d’un dels millors terrenys d’Andorra la Vella”, va explicar la ministra, que va assegurar que en cas que el comú no cedís aquest terreny posaria altres opcions sobre la taula. D’altra banda, també va explicar que el projecte del Museu Nacional es faria efectiu el 2025. Bonell va detallar que aquest 2024 no s’havia dedicat cap partida per al Museu per prioritzar la inversió en adquisició d’habitatge. “Això no vol dir que no es treballi en el projecte”, va assegurar, fent èmfasi en el fet que aquest 2024 farien un treball intern i que a més s’idearia un procés participatiu amb la ciutadania.

També en converses amb el comú d’Andorra la Vella està el projecte de canviar la ubicació de la Biblioteca Pública; Bonell va explicar que es decidiria de forma conjunta: “Treballarem amb la corporació per definir un nou espai”.

Les línies estratègiques exposades per Bonell també van definir els canvis en altres equipaments cabdals de cultura. Així, els baixos de l’hotel Hermus d’Encamp, de 400 metres quadrats, s’adequaran aquest 2024 per acollir el Centre de Català, i en la ubicació actual del Centre de Català s’instal·larà l’Arxiu Nacional. Bonell va assegurar que el trasllat es farà efectiu el 2025.

En el pla legislatiu, la ministra va destacar el desenvolupament de la Llei de l’estatut de l’artista, “que ja tenim enllestida i s’aprovarà la setmana vinent”. Un cop aprovada la llei, Bonell va assegurar que es realitzaria una campanya de difusió a les empreses encarregades de fer la programació per donar a conèixer els artistes nacionals. En el mateix nivell de prioritats Bonell va situar la Llei de patrimoni cultural. La ministra va insistir en la necessitat d’arribar a un text consensuat amb els set comuns, per sobre d’acomplir el calendari: “Seria ideal poder enllestir-la a finals del 2024”, va remarcar, “però això no implica no treballar en paral·lel en la definició d’entorns protegits”, va aclarir la ministra, que va detallar que actualment hi ha 14 entorns definitius, 25 en fase d’estudi i 32 pendents. Segons Bonell, els més pròxims a aprovar són Sant Cerni de Nagol, Casa de la Vall i l’església de Sant Esteve, i Sant Miquel d’Engolasters.

En política lingüística, es va remarcar la importància de promoció de l’ús de la llengua tenint en compte el nou marc legislatiu. Segons les dades que es van donar a conèixer, el curs passat es van enregistrar uns 5.000 usuaris dels centres d’aprenentatge de català, mentre que a les convocatòries per obtenir les titulacions hi ha una mitjana de 600 candidats, quan la tendència fins al 2020 era d’entre 250 i 300. La ministra també va anunciar que estan en converses amb el comú de Sant Julià per estudiar la possibilitat d’obrir un centre de català a la seva parròquia.

EL PLA NACIONAL DE JOVENTUT, PEL MARÇ

El Pla Nacional de Joventut encapçala les prioritats del ministeri, segons va exposar Mònica Bonell, ministra de Cultura, Joventut i Esports, en la compareixença pública celebrada ahir. Segons Bonell, la previsió és tenir-lo enllestit el març del 2024 i treballar-lo en col·laboració amb el Consell d’Europa. L’elaboració del document permetria, segons Bonell, establir els plans d’acció i començar a treballar la proposta de la llei de joventut, que el ministeri preveu tenir finalitzada l’any 2025.

EQUIPAMENTS CLAU

1 EL MUSEU NACIONAL, EFECTIU EL 2025

La priorització del Govern per adquirir habitatge i afrontar la crisi de la vivenda ha deixat sense pressupost el Museu Nacional, que es projecta per al 2025.

2 L'HOTEL HERMUS ACOLLIRÀ EL CENTRE DE CATALÀ

Els 400m² que ofereixen els baixos de l’Hotel Hermus s’adaptaran aquest 2024 per acollir el Centre de Català. El trasllat es farà el 2025.

3 CANVI D'UBICACIÓ DE L'ARXIU NACIONAL

L’espai que actualment ocupa el Centre de Català a Encamp serà la seu de l’Arxiu Nacional. El trasllat es farà en paral·lel al del centre, el 2025.

tracking