DENUNCIA ALS FORMADORS NO QUALIFICATS

Els psicòlegs volen accions contra l'intrusisme

Volen que es tingui en compte els col·legiats del país en les xerrades de salut mental que organitzen les institucions

El president del Col·legi de Psicòlegs.Celina Cedro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Òscar Fernández, president del Col·legi de Psicòlegs, va expressar, en una entrevista concedida al Diari, certa inquietud davant la impartició de cursos, xerrades i conferències de caire terapèutic en què, des del col·legi, s’ha pogut constatar una manca de validació dels continguts que s’hi ofereixen: “Ens trobem amb un cert intrusisme professional de persones que no estan formades en psicologia, però que s’atreveixen a impartir conferències, cursos i formacions, en els quals s’aborden conceptes que estan en el llindar de la nostra disciplina”.

Fernández va explicar que en el període que afronta la nova junta es dedicaria un esforç a lluitar contra aquesta manca d’acreditació, no només per impedir l’intrusisme en si, sinó pel perill que comporta. “En aquestes formacions, es donen consells que molts cops no estan suportats en cap evidència científica i que poden ser contraproduents per la patologia o situació que pugui viure la persona” va afirmar el cap del col·legi de psicologia, i va subratllar que tant l’administració pública, com els organismes encarregats d’organitzar aquest tipus d’actes havien de tenir clar “que hi ha una responsabilitat al darrere de tots aquests cursos per l’efecte que pot arribar a generar en els participants”. En aquest sentit, Fernández va recordar que a l’hora d’oferir aquest tipus de cursos és important no deixar-se emportar per referències merament verbals, i cercar psicòlegs reconeguts, acreditats i en possessió de la certificació necessària que garanteixi l’exercici de bones pràctiques.

Fernández també va aprofitar per posar en vàlua l’expertesa dels més de 150 professionals que actualment formen part del col·legi: “vull animar les administracions comunes, govern, associacions, empreses privades (tant les fundacions, com els bancs) que a l’hora d’organitzar xerrades o conferències, contactin amb el Col·legi de Psicòlegs”. Segons Fernández, en moltes ocasions hi ha una predisposició a cercar professionals forans, sense comptar amb els recursos que ofereix el col·legi. Per exemple, una de les branques més desenvolupades del col·legi és la psicologia forense. “Tenim una línia de col·laboració molt consolidada amb el Consell Superior de Justícia i la Batllia, en què els psicòlegs forenses fa anys que treballen, a més de seguir una formació continuada, en constant actualització”, va afirmar. L’actuació dels psicòlegs col·legiats en aquest àmbit és diversa, en paraules del president del col·legi professional, “actuen a requeriment del batlle, oferint una resposta adaptada a la necessitat de cada cas: des de la realització de l’avaluació dels testimonis, a l’execució de diferents peritatges que puguin demanar qualsevol de les parts”. Segons Fernández, la col·laboració es va desenvolupar arran del conveni signat el 2015, i s’ha anat enfortint en aquests 9 anys de recorregut. Actualment, hi ha uns deu psicòlegs que en formen part i treballen activament en el desenvolupament dels casos.

FER FRONT AL PÒSIT DE LA PANDÈMIA

Després de quatre anys del confinament, encara en queden les seqüeles. Segons Òscar Fernández, president del Col·legi de Psicòlegs, forma part de la lògica del canvi d’hàbits i percepcions que les persones van haver d’assimilar per adaptar-s’hi. “Així com es van adquirir nous costums d’higiene i es van establir noves normes de relació, fins i tot en l’àmbit laboral, en salut mental es van articular els mecanismes d’haver viscut una etapa traumàtica”. Fernández va situar com a més afectats el col·lectiu de la gent gran, que ha incrementat l’aïllament, i el dels joves.

tracking