REOBERTURA DE LA CIRCULACIÓ

El Pas tem un nou cap de setmana de bloqueig francès

Estableixen dimecres 31 com a ultimàtum per aconseguir una resposta satisfactòria

Tractors bloquejant el pas durant la protesta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors francesos que havien bloquejat des de divendres la carretera que dona accés al Pas, en l’encreuament del’RN-22 amb l’RN-320, van recollir el campament i van retirar els tractors de la calçada ahir abans de les cinc de la tarda tal com havien anunciat. Així, la circulació va quedar reoberta amb pas lliure per circular per la carretera transfronterera, tot i que el tall va provocar que durant el vespre hi hagués cues de sortida del Principat amb set quilòmetres de retencions, des de la capital fins a la frontera amb el riu Runer.

La marxa dels manifestants, però, no és definitiva. Christian Tallant, un dels protestants, va declarar al Diari ahir al vespre que els pagesos gals no abaixaven la guàrdia: “Mantenim el nostre ultimàtum al govern francès. Si el pròxim dimecres 31 no ens han ofert una resposta satisfactòria, tornarem a convocar una protesta per bloquejar el Pas des de divendres vinent fins diumenge”. Per Tallant, la clau és que el govern francès accepti indemnitzar als agricultors francesos per les pèrdues que van patir tant el 2022 com el 2023 a causa de la sequera i de l’escalada de preus del carburant. L’agricultor va exposar que la protesta organitzada aquest cap de setmana havia aconseguit reunir a uns setanta manifestants i una vintena de tractors i va assegurar que en cas d’haver-hi una segona convocatòria la resposta seria d’una magnitud similar. Respecte a la convivència amb els afectats, va afirmar que no s’havia produït cap incidència greu, i que la gent s’havia mostrat bastant comprensiva.

Al Pas de la Casa, els més afectats pel bloqueig van ser els comerços i la restauració. Òscar Ramon, president de l’Associació de Comerciants, va confirmar al Diari que l’aixecament del campament s’havia realitzat abans de les cinc de la tarda, però va lamentar que “igualment és un dia perdut, ja que aquesta és l’hora en què els visitants acostumen a marxar”. El representant dels comerciants va explicar que encara no tenien un balanç concret de les pèrdues econòmiques que havia implicat el bloqueig, però va assegurar que “els sectors més afectats han estat, sens dubte, els supermercats, els comerços i la restauració de la zona”, que ja dissabte alertaven al Diari d’haver notat una baixada d’entre un 70% i un 90% de les vendes. Segons Òscar Ramon, els negocis amb menys afectacions han estat els de la zona de les pistes, “perquè tenen un tipus de clients que puja per tota la setmana”, va aclarir.

Davant l’amenaça que l’episodi de bloquejos es torni a repetir, el president de les associacions de comerciants va mostrar resignació: “nosaltres poca cosa podem fer per evitar que els pagesos francesos tornin a establir-se per tallar la circulació el cap de setmana que ve” i, va instar el Govern i el comú d’Encamp a intercedir en el conflicte.

tracking