SEGUIMENT AL BLOQUEIG DELS PAGESOS

Indignació al Pas de la Casa pel bloqueig de la carretera

Els establiments denuncien que els clients han baixat entre un 70% i un 90%

Els carrers del Pas de la Casa buits dissabte al matí.Zaida Borrell

Creat:

Actualitzat:

La posició dels agricultors francesos continua inamovible a l’espera de la resolució de les negociacions amb el govern gal, al qual exigeixen una indemnització per les pèrdues econòmiques que s’han originat per la sequera i l’augment del preu del carburant. Ahir ja van anunciar que mantindrien el bloqueig fins avui a les 17.00 hores, i per tant continuarien els talls al’encreuament de l’RN-22 amb l’RN-320, on han desplegat un campament amb mobiliari i provisions de menjar i aigua. Christian Tallant, un dels manifestants, va assegurar que “tenim pensat quedar-nos i fins i tot reprendre la protesta si no aconseguim el compromís del govern de pagar el desgast que hem patit el 2022 i el 2023 per la sequera i la pujada del preu de la benzina”.

La protesta, que es va iniciar dijous passat, comença a passar factura als establiments i negocis del Pas de la Casa que veuen minvar clients i ingressos, especialment en dies claus com són els caps de setmana. Així, Jesús, l’encarregat de Gasopas, una de les principals estacions de serveis de la zona, va afirmar ahir al matí que ja des de divendres van començar a notar una baixada en la clientela, i que ahir no va aparèixer ningú. Jesús calcula que les vendes han baixat un 70% i que segurament arribaran a una disminució del 80%.

Dins del sector de l’alimentació, Marco, l’encarregat de l’Euromercat, va exposar ahir al matí que ja des de diumenge passat van notar un fre en les vendes i que ahir li havia caigut un 98% de la clientela. Igualment, Laura, encarregada de l’Hiper Pas, va lamentar que les vendes havien baixat en un 90% des de divendres.

En el sector de l’hostaleria i la restauració, els més afectats semblen els restaurants. Al Restaurant Cava Roca van assegurar que si la normalitat és fer serveis d’entre 150 i 200 coberts, ahir no n’arribarien a fer cap, mentre que a l’hotel Merino-Bar, Noe, l’encarregada, va afirmar que la clientela havia baixat en un 50%. L’hostaleria és un dels sectors que aconsegueix mantenir la clientela, així, Jeanot Martino, assegura que havent-hi reserves pel mig, tots els clients acaben arribant “tot i que potser després de 13 hores de trajectes amb autobús i passant per Espanya”.

El cansament es comença a notar entre els que pateixen les conseqüències del bloqueig i ahir a la matinada els protestants van denunciar que el campament havia viscut una incidència en constatar danys materials en un dels tractors aturats, que havia aparegut amb tots els vidres trencats a causa d’haver rebut cops de rocs i pedres.

Fonts del Govern van assenyalar que l’executiu està en contacte amb la prefactura de l’Arieja que els informa de l’afectació a la carretera. Des de Mobilitat es va confirmar ahir al vespre que l’accés al país continua tancat a la RN-22 i a la RN-320, sense que hi hagi constància d’interrupcions dels talls.

LA PROTESTA AMENAÇA DE TORNAR DIVENDRES VINENT

Els agricultors es van reunir ahir a la tarda amb el subprefecte de Prades, Didier Carponcin, per dialogar sobre els reclams i van fixar el pròxim dimecres 31 com a data límit per rebre una resposta. Ara han d’esperar que Carponcin traslladi les intencions del col·lectiu a la prefectura de Perpinyà i, d’aquí, al president de la República francesa, Emmanuel Macron. Mentrestant, mantindran el bloqueig fins avui a les 17.00 h. El sector manté que la resposta obtinguda fins ara del primer ministre de França, Gabriel Attal, de tirar enrere el pla per reduir les exempcions fiscals sobre el dièsel per a l’ús agrícola i aplicar l’exempció de manera automàtica cada vegada que posin combustible, és “poc ajustada” o “insuficient” i asseguren que els manifestants podrien tornar a bloquejar la carretera que dona accés al Pas el cap de setmana que ve. “No abaixem la guàrdia, estem disposats a tornar si veiem que els resultats no ens beneficien”, va expressar Christian al Diari, un dels francesos instal·lats al campament. La protesta insisteix amb la col·laboració del Principat per traslladar el malestar a París i “fer pressió i informar de les molèsties que ocasiona el tall de carreteres”, però fins ara no els consta que s’hagi iniciat cap diàleg. Per tant, els agricultors mantenen intacta la seva reivindicació d’obtenir de manera “urgent” una indemnització per les pèrdues econòmiques que es van originar per la sequera a la Cerdanya francesa en el darrer any, i en el 2022. Pèrdues que, segons calculen, ascendeix als dos milions d’euros. Els manifestants argumenten que “les assegurances i el Govern no es fan càrrec de les pèrdues” i defensen que “fa dos mesos que estem esperant les ajudes”.

Tractors bloquejant el Pas, dissabte al matí.

tracking