SANITAT

Les malalties mentals afecten pacients d'edats cada cop més joves

Per primer cop es donen quadres de trastorns psicològics en infants de 3 i 4 anys

lnauguració de les Jornades de Salut Mental.Celina Cedro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Mur, cap del servei de salut mental del SAAS, va alertar ahir que s’estan trobant casos de trastorns mentals en infants cada cop més joves: “Fins i tot de 3 i 4 anys, la qual cosa és tota una novetat”, va afirmar, tot detallant que des de la pandèmia s’estan incrementant les derivacions des d’atenció primària i pediatria cap a salut mental amb “quadres d’ansietat, depressió, bullying escolar, fracàs escolar i acadèmic i estrès posttraumàtic”. El responsable de l’àrea de salut mental també va destacar que hi ha un inici cada cop més precoç a les addiccions a substàncies, i especialment a xarxes, noves tecnologies, jocs d’internet i jocs patològics.

Mur va fer aquestes declaracions en el marc de la inauguració de les Jornades de Salut Mental, que tenen com a objectiu estrènyer vincles entre tots els actors que d’alguna manera intervenen en la vida dels adolescents: des dels professionals del món educatiu, als del món jurídic i afers socials, com també els diferents especialistes en patologies psicològiques. De tots els àmbits, el responsable del SAAS va posar de manifest la rellevància que tenen els educadors: “Estem coordinant una sèrie d’accions amb tot el món educatiu, amb els mestres i escoles”. La fita és que en lloc d’esperar que nens i nenes hi arribin com a pacients, prendre la iniciativa i oferir formació a escoles i “facilitar eines per a la detecció precoç i que els educadors esdevinguin actors actius en el tractament de persones que comencen a patir des de la preadolescència”.

Blanca Navarro, psiquiatra, va intervenir en les jornades amb una ponència sobre els aspectes legals de la psiquiatria i va coincidir amb Mur en el fet que les patologies mentals cada vegada s’han de començar a abordar en franges d’edat més joves: “Abans l’adolescència s’iniciava als 12 anys, i ara trobem que infants de 8 i 9 anys posen en pràctica comportaments sexuals impensables fa un temps. Episodis d’assetjament sexual es comencen a donar cada cop més entre els menors d’edat. Ens trobem casos de violacions en què els perpetradors són més joves de 14 anys, i aquests també necessiten ser protegits”. Navarro va destacar que a Andorra la legislació preveu l’enduriment de les penes en els reincidents, diferenciant dos tipus de perfils: “El cas d’un nen que en un moment donat s’equivoca i necessita reeducació, i el del reincident, en el qual cal posar límits i les conseqüències han de ser més fermes”.

tracking