UNANIMITAT

Xavier Cañada serà el Raonador del ciutadà

La majoria i l’oposició parlamentària coincideixen en el nomenament

Cañada amb la delegació andorrana a l'ONU, el 2017.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Xavier Cañada serà el nou Raonador del ciutadà en substitució de Marc Vila, que exerceix en funcions després d’haver acabat el mandat. Demòcrates, en principi, no tenia gaire pressa a decidir el nom i s’havia posat com a termini màxim el març, però les converses han estat més àgils i fàcils. Cañada té un perfil que està ben valorat per la resta de grups i formava part de la llista de futuribles en tots els grups parlamentaris.

En un principi el grup demòcrata s’havia decantat per Marta Alberch, presidenta d’Andtropia i que del 2020 al 2021 va ser directora d’Unicef Andorra, i sobretot per Meritxell Massoni, exdirectora de l’escola andorrana d’Escaldes-Engordany. Finalment, després de reunir-se amb la resta de grups, el nom de Cañada és el que ha sumat més suports i ocuparà el càrrec de Raonador els propers anys. Majoria i oposició coincideixen que té un perfil apropiat i el seu nom sortia a les travesses de totes les formacions.

Fonts de Concòrdia van explicar ahir que donen el suport a aquest nomenament. Tampoc el PS i Andorra Endavant no el censuren i el consideren un bon candidat. Cañada és una persona amb coneixements jurídics i alhora implicada en la problemàtica de les persones i de la societat.

Fonts de grup parlamentari demòcrata van confirmar ahir la informació i van destacar el consens dins de la comissió encarregada d’elegir el nom del raonador. També des de Concòrdia es va valorar positivament i es va assenyalar que donen suport a la seva elecció perquè formava part de la llista de noms que havien triat. Cañada formava part de les possibles persones de totes les formacions i això ha estat un element clau per arribar a un acord.

Cañada és advocat i màster en Polítiques Públiques de Seguretat. Durant els seus anys de trajectòria professional a l’Administració Pública ha exercit d’agent de policia i lletrat al Gabinet Jurídic del Govern. També ha estat director del departament d’Afers Socials de l’executiu i ha treballat com a voluntari en diferents col·lectius desafavorits o amb risc d’exclusió social.

ELECCIÓ A TRAVÉS D'UN PROCÉS OBERT

L’elecció del Raonador aquest cop ha estat innovadora. La comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals ha hagut d’estudiar el perfil de 13 persones que s’havien presentat com a candidats, vuit dones i cinc homes. El Consell General per acord extraordinari de la junta de presidents del 3 d’octubre va decidir organitza un procés obert de crida pública per a la confecció d’una llista de candidats a Raonador del ciutadà.

tracking