EXECUCIÓ DIVENDRES

Intriga en el desnonament dels dos avis

El Govern assegura que els dos germans han acceptat un pis nou a Escaldes i la dona ho nega contundentment

L'Isabel al carrer Callaueta, on viu des de fa 40 anys.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si no hi ha un gir inesperat, els dos avis del pis de Callaueta seran desnonats divendres. L’afer s’ha convertit en un embolic del qual es fa difícil destriar el gra de la palla, perquè la versió del Govern i la dels dos germans afectats es contradiuen constantment. Isabel Ruiz, que va arribar a Andorra amb 14 anys, manté que en cap cas ha acceptat un pis a Escaldes de dues habitacions, que avui té previst visitar. El Govern, a través d’un breu comunicat, va afirmar ahir que sí que havien acceptat traslladar-s’hi.

“Ho nego”, van ser les primeres paraules de l’àvia quan se li va preguntar. Al·lega que cobra una pensió de 1.100 euros i no es pot comprometre a pagar-ne 1.200 de lloguer mensual. També va contradir que l’executiu s’hagi compromès a donar-li ajudes: “No hi ha res de res, només bones paraules, però cap cosa ferma que em doni seguretat”.

La dona admet que el seu germà, que té una incapacitat, també té assignada una pensió. La mateixa quantitat que ella, però insisteix a aclarir que són dos comptes diferents i que només li fan una transferència de 350 euros al mes després de litigar amb l’entitat bancària. Un procés judicial que, assegura, encara està pagant i que va servir perquè se la reconegui com a cuidadora de l’Antonio: “He de pagar els seus medicaments, metges i les seves necessitats”. Precisa que per fer un reintegrament hauria d’anar acompanyada del seu germà, “que no surt de casa”. En definitiva, assegura que no li quadren els números i que divendres, en una reunió amb Afers Socials, mai va dir que acceptava el trasllat a Escaldes-Engordany i deixar el pis que ocupen des de fa 40 anys.

Per la seva banda el Govern va anunciar ahirque els avis ja tenen pis per allotjar-se. L’executiu vainformar que està fent un seguiment acurat del cas des del ministeri d’Afers Socials i davant de la imminència del desnonament,“ha ajudat a trobar un pis per als afectats, que ja han acceptat i tramitat la fiança corresponent”, i va afegir que “tenen dret a sol·licitar les pertinents ajudes a l’habitatge de lloguer”.

Una afirmació que contradiu l’advocat dels germans, Emilio Campos, que recorda que la dona va signar a una tècnica d’Afers Socials un document on reconeixia que està en una situació de risc i que renuncia a qualsevol tipus d’ajuda pública: “La veritat és que no sabia què signava. Quasi no tinc vista i la treballadora social em va demanar que firmés aquell paper. Després l’advocat em va advertir del que havia fet”, va explicar la Isabel en el seu moment. Tanmateix, el Govern va negar que no puguin beneficiar-se d’ajudes socials.

Des de l’executiu es va donar l’opció d’anar a una pensió. “No era el lloc més idoni per als meus clients”, va advertir ahir Campos. Tampoc ho és el pis d’Escaldes, d’obra nova i de dues habitacions. La dona va assegurar que amb els ingressos no pot pagar el lloguer i altres despeses com la llum, aigua, o telèfon, i que per això va rebutjar aquest pis. A més, assenyala que li van assegurar ajuts “sense concretar”. La Isabel i l’Antonio tenen 74 i 72 anys.

Des del punt de vista judicial, Campos retreu la saig per executar un desnonament quan s’està a l’espera d’un aute del Tribunal Superior per decidir si pot fer-ho. L’advocat del propietari de l’immoble, Antoni Riestra, va al·legar que el seu client fa tres anys que va decidir no allargar més el contracte de lloguer, i un dels motius va ser la suposada actitud del net, que “en diverses ocasions ha fet malbé les zones comunes de l’edifici”. El lletrat defensa que el llogater vol recuperar el seu immoble.

CRIDA A LA MOBILITZACIÓ

La Coordinadora Habitatge Digne ha convocat una concentració a la porta de l’edifici d’on han de ser desnonats els avis divendres al matí. El col·lectiu ha fet pública “una crida a tota la ciutadania per solidaritzar-se amb la Isabel i l’Antonio” amb l’argument que “ja n’hi ha prou de desnonaments silenciosos a Andorra”. La mobilització serà el divendres 26 de gener a les 9, al carrer Callaueta número 27, on viuen els dos avis, de 74 i 72 anys. No és la primera vegada que se’ls intenta desnonar.

tracking