Habitatge

Isabel Ruiz: "Jo no he acceptat cap pis del Govern"

La dona explica que ingressen 2.200 euros, però que no pot disposar de la part del germà perquè és discapacitat

Isabel Ruiz al seu pis del carrer Callaueta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'àviaque divendres serà desnonada del seu pis del carrer Callaueta, on viu amb el seu germà, ha desmentitavuique hagi acceptat cap pis ofert pel ministeri d'Afers Socials. "Ho nego", ha assegurat en declaracions al Diari. Isabel Ruiz ha explicat quedivendresva tenir una reunió amb Afers Socials i li van oferir un pis nou a Escaldes de lloguer per 1.200 euros mensuals "i també em van dir que m'ajudarien". La padrina ha lamentat que no se li ha concretat res: "No sé si pagaran la fiança, si se'm donarà alguns diners per pagar el lloguer". I ha insistitque sense tenir les condicions clares no pot acceptar un apartament que segons ella no pot mantenir. Demà té previst visitar aquest immoble, de dues habitacions situat a Escaldes. La seva pensió és de 1.100 euros mensuals. La dona ha fet números i lamenta que no hi pot fer front: "Són 1.200 euros, més la llum, l'electricitat i alguna cosa ens ha de quedar per menjar com a mínim". Tampoc té clar quan temps rebrà aquesta suposada ajuda, "perquè el contracte és de cinc anys, i si ens donen 100 euros durant un any, no és la solució al nostre problema".

La situació no és tanclara, ja que el germà també rep una pensió de 1.100 euros, encara que la dona només pot retirar 350 euros al mes, que és la quantitat autoritzada per l'entitat bancària com a cuidadora. Isabel explica que per poder retirar més diners del banc ha d'anar acompanyada del germà, i que aquest té una discapacitat que l'impedeix sortir de casa. I afegeix que encara està pagant la minuta d'un advocat que la va assessorar per intentar desbloquejar els diners que el seu germà tenia dipositats al banc, ja que ella no estava com a autoritzada.

El Govern ha anunciat aquest matíque els avis que seran desnonats divendres ja tenen pis per allotjar-se. L'executiu hainformat que està fent un seguiment acurat del cas dels avis des del ministeri d'Afers Socials i davant de la imminència del desnonament,"ha ajudat a trobar un pis per als afectats, que aquests ja han acceptat i tramitat la fiança corresponent" i afegeix que "tenen dret a sol·licitar les pertinents ajudes a l'habitatge de lloguer".

El comunicat del Govern assenyala que el ministeri "canalitza i atén tots els casos que li arriben, i és molt curós a l'hora de donar detalls sobre casos particulars". I exposa que en aquest procediment ha fet un aclariment sobre la resolució perquè "s'ha mediatitzat un cas particular a través de l'advocat i també s'ha posicionat la Coordinadora de l'Habitatge".

Rebuig pels ingressos

Isabel ha refusat la proposta que li ha fet arribar el ministeri d’Afers Socials per traslladar-se, juntament amb el seu germà Antonio, a un pis ubicat a Escaldes-Engordany abans que la saig executi el desnonament per ordre del batlle.

En principi, els dos avis seran obligats a deixar el pis on habiten des de fa 40 anys divendres vinent. No és que l’immoble no sigui del seu grat, al contrari. Es tracta d’obra nova, dues habitacions, amb ascensor i bons acabats. El problema és el lloguer. Són 1.200 euros mensuals i, segons explica el seu advocat, Emilio Campos, ningú els ha dit que no hagin de pagar la fiança, que suposa 2.400 euros de cop. Massa diners per a dos jubilats, va afegir el lletrat, que no tenia a mà els ingressos exactes que entren a casa d’Isabel i Antonio, però que va calcular que no arriben als mil euros.

“No és possible”, va apuntar Campos. Els dos germans no poden pagar més diners de lloguer del que ingressen cada mes. L’advocat va afegir que la primera proposta va ser una “pensió de mala mort on porten persones amb problemes d’addiccions”. I es va queixar que amb aquesta segona opció sembla que el ministeri que encapçala Trini Marín “hagi buscat per les immobiliàries, perquè el preu no es pot dir que sigui gaire assequible per a dos avis en situació precària”.

El lletrat es va mostrar sorprès que es digui des del ministeri que s’ha trobat la solució per als dos padrins: “Un pis que no poden pagar és la solució segons el criteri d’Afers Socials?”, es pregunta amb sorna.

Campos també es va mostrar molt crític amb l’actuació de la saig, ja que encara està pendent que la sala civil del Tribunal Superior es pronunciï sobre si la saig és competent per assumir aquest desnonament, ja que l’advocat defensa que ha de ser el mateix batlle, Xavier Colom, qui segueixi al capdavant del procés “i no delegui en la saig”.

Campos també està molt molest pel fet que el Govern negui que Isabel va signar un document a la treballadora d’Afers Socials en què voluntàriament renunciava a rebre qualsevol tipus d’ajuda social. “Ho va fer amb total desconeixement, per molt que es vulgui justificar que no la deixaran desemparada”.

Els dos germans, de 74 i 72 anys, viuen al carrer Callaueta i des de fa molt temps amb l’ai al cor per l’amenaça de desnonament.

tracking