Medi ambient

Andorra Recerca col·labora amb el gestor europeu que cuida dels boscos

La natura presenta potencial de recursos forestals, tant de fusta com de biomassa

Un bosc de coníferes.CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA + INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Recerca + Innovació (AR+I) forma part de l’European Forest Institute (EFI) des de l’abril passat,una organització intergovernamental dedicada a la recerca i la promoció de la gestió sostenible dels boscos a Europa, i excepcionalment també fora. Es dedica principalment a produir i proporcionar informació científica per ajudar els països a prendre decisions sobre la gestió dels seus recursos forestals i la protecció de les funcions ecosistèmiques dels boscos.

L’EFI té tres vèrtexs principals de treball: la bioeconomia, la governança –per ajudar a prendre les decisions– i la resiliència –perquè els boscos mantinguin la biodiversitat i els recursos forestals en l’àmbit de l’economia–. Actualment té 130 membres associats i representa 39 països, comptant-hi el Principat. Robert Mavsar, director de l’EFI, explica que “estem encantats de donar la benvinguda a l’AR+I a la nostra comunitat, ja que la seva inclusió aporta una gran quantitat d’experiència, innovació i valors compartits”. També va afegir que “no només enforteix la diversitat dels nostres membres, sinó que també amplia la base de coneixement col·lectiu que enriqueix els nostres esforços col·laboratius”.

La superfície silvestre presenta un potencial de recursos forestals, tant de fusta com de biomassa i altres, alhora que també exerceix unes funcions ecosistèmiques imprescindibles per mantenir la salut de la muntanya. Tots aquests beneficis que aporta el bosc són vulnerables a causa del context de canvi global. Que l’entitat formi part d’aquesta organització permet tenir “noves oportunitats per desenvolupar projectes d’economia circular i aplicar silvicultura adaptada al canvi climàtic”, assegura Marta Domènech, investigadora de l’AR+I. Fa poc que han iniciat dos projectes. Per un costat, el primer Inventari Nacional Forestal del país, que consisteix en la presa de dades exhaustiva i estandarditzada de la totalitat dels boscos andorrans; en realitzar-lo, l’equip que hi treballa es va adonar que l’EFI proporcionava estàndards per fer aquest tipus de treballs. Per l’altre, el Marteloscopi, projecte que han iniciat amb la col·laboració del comú de la Massana i que consisteix en una àrea d’entrenament forestal amb una superfície quadrada de bosc de pi roig, on tots els arbres estan mesurats, identificats i cartografiats, a més d’integrats en un programari que permet fer pràctiques i entrenaments virtuals de gestió forestal.

Des de l’AR+I esperen poder tenir accés a un canal directe dels boscos d’Europa, així com establir ponts i col·laboracions de recerca no només en el marc del Pirineu, sinó també en cadenes muntanyoses o boscos similars, i així, per últim, poder aportar informació i suport a comuns i Govern a través de models de governança inspirats en boscos propers als d’Andorra i que estiguin en unes situacions similars.

tracking