EL MERCAT DE LLOGUER

Marsol vol identificar els propietaris dels pisos buits

Marsol i els grups comencen la feina per establir els criteris que es faran servir per atorgar els immobles

Les obres per als pisos a l'antic hotel Artic.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Economia i Habitatge, Conxita Marsol, va mantenir ahir un primer contacte amb els grups parlamentaris per iniciar la feina destinada a instaurar els criteris que es faran servir per fer el cribratge de les persones i famílies que tinguin el perfil adequat per optar a un dels pisos de lloguer assequible. Els primers seran les 27 unitats immobiliàries de l’antic hotel Artic, que ja estan disponibles i que podrien ser ocupades entre el mes que ve i el març si es disposa del reglament adient.

Marsol va demanar que sigui una feina compartida i va anunciar als presidents dels grups que una de les primeres actuacions que té a l’agenda és identificar els propietaris dels pisos que no tenen consum d’electricitat o aquells que en tenen molt poc, gairebé nul. Per obtenir aquestes dades és necessària la participació dels comuns i, segons va indicar la titular d’Habitatge, l’objectiu és conèixer-ne els motius –poden ser fiscals, econòmics, personals, etc.– per intentar que part d’aquests immobles es posin al mercat immobiliari. El ministeri té dades molt concretes: 1.800 no tenen consum –per tant, s’intueix que no hi ha comptador– i 1.100 tenen un consum tan reduït que fins i tot és difícil que serveixin com a segones residències. Amb aquestes dades, que els permeten saber la ubicació dels pisos buits, es podrà arribar als propietaris i preparar un sistema per motivar-los perquè els posin a lloguer.

Davant una problemàtica que requereix mesures urgents, es van calendaritzar les reunions, que seran bisetmanals, de manera que en la propera el ministeri ja pugui lliurar un primer reglament de la selecció i l’adjudicació als demandants.

La prioritat ara és decidir els criteris. Marsol va plantejar un barem d’ingressos de l’1,1 del sou mínim al 2,2, però dins d’aquesta forquilla hi ha moltes variables que s’han de tenir en compte. Òbviament, hi ha uns col·lectius més vulnerables en funció dels ingressos econòmics: gent gran, persones amb discapacitat, famílies monoparentals, etc. Tot ha d’encaixar en aquest reglament perquè els pisos es reparteixin de la manera més justa. Els diferents grups parlamentaris van recalcar que no hi ha res decidit, que la d’ahir va ser la primera reunió i que res no es pot donar per fet.

La tipologia de l’habitatge també influirà en el futur inquilí. Alguns dels presents van incidir que cal evitar abusos, d’altres van replicar que els abusos són mínims. La idea inicial és seguir la Llei de serveis socials i sociosanitaris i fer un treball quirúrgic perquè la tria sigui justa. Es tindrà en compte que la família destini més d’un 33% dels seus ingressos al lloguer i també s’intentarà saber si disposa de propietats fora d’Andorra. Cada any es durà a terme una revisió per tenir la certesa que no hi ha hagut canvis.

Aquestes serien les grans línies d’un treball que tot just ha començat. Cerni Cairat, president del grup de Concòrdia, va insistir també que cal limitar la inversió estrangera a un sol immoble i mantenir un sistema de quotes; Carine Montaner, d’Andorra Endavant, va remarcar la “immensa” feina que està fent Marsol des que és al ministeri, i Judith Salazar, presidenta dels socialdemòcrates, es va mostrar molesta amb aquest “rum-rum” sobre abusos “que fan quatre” en uns ajuts “que beneficien molta gent”.

UNA TRIA COMPLICADA I MOLT AL DETALL

En realitat, abans d’aconseguir habitar un d’aquests pisos serà necessari superar dures seleccions. La primera serà per formar part de la llista de candidats, en què ja es farà un primer filtratge. Després tocarà decidir-ne el repartiment, el més complicat, perquè es dona per fet que hi haurà moltes variables davant d’una demanda que es preveu molt elevada i una oferta escassa. Tindrà especial incidència si es reben altres ajuts públics. Cada demandant obtindrà uns punts per accedir als pisos.

tracking