ESPECIALS

Augmenta el malestar entre els penitenciaris

El personal critica que s’ampliï la capacitat per absorbir condemnats a arrest amb la mancança greu de penitenciaris

Una cel·la del centre penitenciari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior ha solucionat la llista d’espera de persones que han de complir penes d’arrest amb l’ampliació de les places destinades a aquestes condemnes, però ha fet més gran el malestar del personal de la Comella, que evidencia que és un problema afegit a la falta d’agents penitenciaris. En pocs dies estaran operatives les 24 places destinades a persones que en la immensa majoria dels casos únicament hauran d’acudir a dormir a la presó. Això implica, van manifestar fonts dels treballadors, haver de gestionar 24 ingressos en una franja horària que pot anar de les 9 a les 12 de la nit i els controls que comporten, amb una ràtio de carcellers en torn nocturn clarament insuficient per fer-se càrrec amb condicions òptimes d’aquesta feina i de la resta de funcions pròpies de la presó. Mai abans, segons van indicar, hi havia hagut tantes places destinades a reclusos de règim semiobert, i arriba en un moment delicat a la Comella.

La direcció va comunicar dilluns al personal les novetats que el ministre portaveu va fer públiques dimecres. Les 13 places per al compliment dels anomenats arrestos parcials, que s’han demostrat clarament insuficients per absorbir les condemnes –que han provocat una llista d’espera de fins a un any–, es convertiran en pocs dies en 24, fruit d’una reorganització al mòdul de menors. El Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) lamenta que se n’ha assabentat amb els fets consumats i que la direcció no faci de “filtre” a les demandes del ministeri. Argumenten que les ràtios vigents que fixen els mínims de personal per torn “estan obsoletes” i la incongruència del fet que s’està “multiplicant la feina” quan clarament hauria d’anar acompanyat d’una actualització d’aquestes ràtios. Però és un peix que es mossega la cua: si no s’han actualitzat és perquè no hi ha prou personal per incorporar més agents als torns.

“Hem explicat per activa i per passiva al ministeri la situació, i ens han dit que ho entenien”, van assenyalar les fonts sindicals per palesar la decepció amb aquesta nova mesura. De fet, malgrat l’historial de desavinences, el passat mes d’octubre els tres sindicats actius a la presó feien públic un comunicat conjunt per denunciar la mancança greu de penitenciaris, i representants dels tres col·lectius li ho van exposar després a la ministra. “No ens neguem a assumir més competències o àrees noves, però en condicions, perquè si després hi ha un error pot comportar un expedient disciplinari”, van lamentar. I insisteixen a queixar-se que la direcció no intenti posar-hi fre i que ho traslladi al personal quan “tot està previst i decidit, perquè saben que nosaltres hi posarem condicions. No podem reaccionar i no ens negarem a complir ordres”.

Des del Sindicat d’Institucions Penitènciaries (SIP) van assenyalar que estaven en espera de conèixer els detalls de com es gestionarà el major flux d’entrades i sortides de la presó, però van evidenciar la problemàtica que “estem molt justos de personal”. “No és per la feina que comporta, és per la falta de personal”, van insistir-hi.

44 CONDEMNATS EN ESPERA

Amb l’ampliació de les places destinades als arrestos parcials s’aconsegueix que un terç de les 44 persones pendents de complir el càstig ho puguin fer de manera immediata, va recalcar dimecres el ministre portaveu. La capacitat de la Comella per absorbir aquests interns ja és ara més gran que fa unes setmanes perquè s’hi han sumat sis places. Els propers dies seran cinc més.

ELS FETS

1 Llista d'espera per complir penes d'arrest

La proliferació de judicis ràpids ha multiplicat les penes d’arrest nocturn i saturat la presó, que ha provocat una llista d’espera per al compliment de les condemnes.

2 Reorganització a la presó per guanyar llits

El Govern anuncia que es guanyen 11 places més a la presó (en seran 24) per al compliment dels arrestos parcials i solucionar la llista d’espera.

3 Queixes pel que comporta en una plantilla curta

Els sindicats de la Comella recorden que la novetat arriba en un moment crític per la falta de personal. L’SPA lamenta la inacció de la direcció.

CONCURS SENSE ASPIRANTS

El d’agents penitenciaris és el cos especial amb més problemes per cobrir les noves places que es convoquen. El poc interès en el lloc de feina i que una part dels aspirants que s’hi presenten no tenen el nivell exigit està agreujant el problema de la falta de personal. Com en el cas de la policia, una primera reacció ha estat que les noves promocions també tindran, rebaixat, el complement per no fer vaga que es va suprimir l’any 2017. En un comunicat conjunt fet públic a l’octubre, els sindicats evidenciaven que les mancances se suplien amb hores extres, però que aviat el volum seria inassumible.

tracking