El comú vol aturar l'edifici Node a cinc dies d'iniciar l'obra

Andorra la Vella proposa a Andorra Telecom construir les oficines a l’espai de l’actual aparcament Fener 2

El pàrquing Fener 2 d'Andorra la Vella, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom té previst iniciar aquest dilluns les obres per disposar del nou edifici ubicat a les antigues instal·lacions que van ser enderrocades, a l’avinguda Meritxell, justament a la plaça The Cloud. Tot està previst, excepte la proposta que fa dos dies va fer el comú d’Andorra la Vella per paralitzar les obres de Node i reubicar aquestes dependències on actualment està el pàrquing Fener 2, entre la carretera de l’Obac i el futur centre comercial que s’està construint on abans estava l’aparcament del Fener.

Lògicament, la petició, que s’ha fet arribar al president de la parapública, Xavier Espot, ha sobtat perquè s’ha fet a contrarellotge, quan tot està previst per iniciar els treballs i és difícil que qualli. La nova seu d’Andorra Telecom a la plaça The Cloud es va adjudicar aquest estiu per 24,5 milions d’euros a l’UTE Cevalls-Locubsa. Els treballs tindran una durada d’uns 30 mesos.

Fonts del comú de la capital van remarcar ahir que aquest intent de permuta es justifica per evitar les molèsties als comerços i guanyar un nou i gran espai públic per a la parròquia. Les mateixes fonts van precisar que es tracta de posar aquesta opció sobre la taula que, evidentment, sense l’acceptació de la companyia no té cap recorregut. Des de la corporació es va subratllar que els negocis que hi ha al voltant de l’espai on s’alçarà l’edifici patiran les obres i la falta d’espai per als vianants. També es va defensar que el pàrquing del Fener 2 és un lloc cèntric per albergar les noves dependències d’Andorra Telecom.

Deu anys han passat des que es va decidir substituir les antigues dependències per un edifici emblemàtic que, més tard, es va considerar inviable per l’elevat cost. L’enderroc ja s’havia fet i la companyia va situar les oficines d’atenció al client al carrer Prat de la Creu.

No és el primer cop que el Fener 2 apareix com a moneda de canvi, que va passar a mans de la corporació per un acord de cessió. Té una superfície d’uns 1.600 metres quadrats, dels quals l’operadora de telefonia considerava que li’n cor­responien la meitat aproximadament. Una demanda que el comú que encapçalava Conxita Marsol va qualificar d’acceptable.

Els arguments d’Andorra Telecom per justificar la petició es basaven que renunciava a l’edificabilitat en ple centre de la capital, on el preu del metre quadrat és dels més elevats del país, i per això va quantificar que li corresponien 800 metres quadrats de la part del Fener. L’operadora cedia la part de l’avinguda Meritxell que ocupa la plaça.

La solució definitiva va arribar el maig del 2021. El conveni fixa que l’operadora cedeix a la parròquia l’ús dels espais adjacents a les futures oficines, tant a l’avinguda Meritxell com a la confluència dels carrers Riberaygua, de la Borda i Sant Salvador. En contrapartida, el comú cedeix a la companyia l’ús del subsol per construir-hi un equipament cultural.

El comú d’Andorra la Vella manté la plaça pública a l’avinguda Meritxell, 112, amb la confluència amb l’avinguda Riberaygua, durant un període com a mínim de 20 anys.

EL CONVENI QUE VA CEDIR A LA CORPORACIÓ ESPAI PER ALS VIANANTS DURANT 20 ANYS

La construcció de Node suposa que es perden uns 500 metres quadrats d’ús públic, per a la qual cosa s’edificarà una terrassa enjardinada (que obligarà a construir un ascensor exterior per pujar-hi) de lliure accés de 550 metres quadrats. Un espai d’ús públic que s’afegeix als 1.000 metres de la plaça de l’avinguda Meritxell, més els gairebé 1.900 dels que es disposa a l’altre cantó de la zona. Gairebé és la meitat de la parcel·la el que la companyia al final cedeix. La resta del projecte es manté inalterat i, a banda de les oficines destinades a l’operadora, el complex acollirà altres institucions públiques i un centre cultural de més de 2.000 metres quadrats dels 8.000 que tindrà Node. Des d’Andorra Telecom es defensa que amb les noves instal·lacions es millorarà l’atenció presencial als 100.000 clients (inclou visitants), adaptant-se als nous protocols del tracte personalitzat. La parròquia, a banda de la plaça The Cloud, també manté com a plaça pública l’espai posterior de la parcel·la, situat als carrers Bonaventura Riberaygua i de la Borda, segons s’estableix al conveni.

tracking