NUMISMÀTICA

Les dues monedes de dos euros de col·lecció del 2023 ja són al mercat

El Principat ha emès un volum total de 140.000 peces commemoratives

La moneda sobre les falles.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Diari Oficial de la Unió Europea ha publicat recentment el decret d’emissió de les noves monedes de col·leccionista de dos euros emeses per Andorra i corresponents a l’exercici 2023. El Principat emetrà 70.000 peces de cada moneda, és a dir un total de 140.000. La Unió Europea ha donat publicitat de les dues monedes amb l’objectiu d’informar les persones que en fan ús en l’exercici de la seva professió i al públic en general. La Comissió Europea publica les característiques dels dissenys de totes les noves monedes i això és el que ha fet amb les andorranes.

Una de les monedes andorranes commemora les festes del foc del solstici d’estiu en els Pirineus, que es van inscriure en la llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la Unesco el 2015. “Són festivitats tradicionals i populars que se celebren àmpliament cada any a Andorra”, s’indica al text que afegeix que el motiu reprodueix una figura humana, denominada fallaire, que porta una capa tradicional i traça un cercle de foc amb la falla. “Aquest és l’element principal de la festa i consisteix en escorces d’arbres a les quals, un cop enceses, es fa girar enèrgicament creant grans cercles de foc”, assenyala la UE. La composició gràfica de les línies en el fons del motiu representa el solstici d’estiu conjuntament amb el nom d’Andorra i l’any 2023.

La segona moneda, de la qual s’emetran 70.000 peces com de la primera, commemorà el trenta aniversari de l’adhesió del Principat a les Nacions Unides. “Les Nacions Unides estan representades per dos elements simbòlics: dues corones de llorer i un globus terraqüi, que forma part del número 30 que es representa, amb la inscripció anys i l’any 2023. En la part superior del motiu de la moneda figura l’escut d’armes d’Andorra i la inscripció Andorra, membre de les Nacions Unides”.

La peça sobre Nacions Unides.

tracking