ESMENES PRESSUPOST 2024

Andorra Endavant demana canvis en el reglament del Consell General

El grup parlamentari considera que cal donar "méx flexibilitat" als consellers

Carine Montaner en una sessió del Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Endavant demana una "modificació" i "més flexibilitat" als consellers generals a l'hora d'aportar les esmenes en el pressupost de l'Estat. El grup parlamentari considera que cal "arreglar les disfuncions de tècniques legislatives" i "reduirl’espectre de la utilització de la dotació dels grups parlamentaris per deixar més flexibilitat als consellers". Segons informa a través d'un comunicat,les seves esmenes no han prosperat "perquè el reglament considera que hem actuat com a Govern quan som consellers".

Andorra Endavant va presentar una esmena als pressupostos d’aquest any per a la creació d’una residència per a gent gran dependent que sigui més “especialitzada i medicalitzada” i que doni una resposta a la “gran quantitat de gent” que està esperant una plaça, “com succeeix en el sociosanitari El Cedre”. La presidenta, Carine Montaner, va valorar la proposta de la ministra Marín de retribuir econòmicament els familiars que s’encarreguen dels dependents, però també va advertir que “hi ha famílies desesperades i que la llista d’espera oscil·la entre un i dos anys”. Montaner va expressar que l’envelliment de la població és cada any major i “el grau de dependència és preocupant”. Per això, van demanar al Govern un estudi “acurat” sobre la situació perquè han estat en contacte amb associacions com Càritas o Creu Roja i el seu feedback és que manquen 100 places, les que el partit polític marca com a mínim per cobrir la demanda. Tanmateix, el grup parlamentari de Montaner va fer una pregunta oral sobre la llista d’espera al Govern i “van evitar la pregunta dient que tothom estava atès”. La proposta d’AE contempla la redistribució de 5 milions d’euros de benefici d’Andorra Telecom per crear la residència. Segons Montaner, durant els 12 darrers anys els diferents governs han redistribuït 250 milions d’euros de la companyia, “si ho han fet abans també ho poden fer ara”.

UNA BOTIGA SOLIDÀRIA CONTRA LA POBRESA

Una altra de les esmenes d’AE consisteix a fer una prova pilot als supermercats amb la implantació d’una botiga solidària on es venguin els productes a punt de caducar a preu de cost. Montaner considera que és una “bona alternativa” per lluitar contra el malbaratament alimentari i la inflació i que, a la vegada, donaria un impuls a la gent que està a l’atur per treballar i tornar al món laboral encarregant-se de la botiga. “Hem parlat amb supermercats com Pyrénées i hem rebut molt bones sintonies de cara a un possible acord”.

tracking