SANITAT

Els pediatres avalen tractar els nadons contra el virus respiratori

Els pediatres afirmen que disminuirà el nombre d’infants que contreguin el virus respiratori

Un metge amb un nadó a la consulta. FERNANDO GALINDOFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ampliació de l’administració del fàrmac contra el virus respiratori sincicial (VRS) a tots els nadons nascuts entre l’1 de gener i el 31 de març del 2024 ha tingut molt bona acceptació entre el col·lectiu de pediatres. Fins al moment, el fàrmac es donava a tots els menors de dos anys amb factors de risc, com és el cas dels prematurs o dels infants amb afectacions respiratòries.

“Totes les mesures per prevenir malalties en els infants són benvingudes”, va afirmar Josep Manel Estrada, pediatre convencionat per la CASS, que va detallar que, com que és un medicament que es ven directament a les agències de salut pública, no es pot comprar directament i, per tant, la decisió de com s’administra recau directament en el ministeri de Salut. “Si prenem com a referència els països veïns que han pres decisions similars, es pot veure que els casos de VRS disminueixen en comparació a altres anys”, va afegir Estrada en parlar de l’eficàcia del tractament, “que ve avalada per nombrosos estudis”, va concloure. En la mateixa línia, el pediatre convencionat Manel Medina va subratllar que la nova mesura “és positiva i molt important. Es reduirà el nombre de casos, i com menys casos, menys complicacions. L’ideal seria trobar una vacuna que fos definitiva, però aquesta és una opció molt bona i l’avantatge és que és anual”. Medina va destacar que tot i haver-hi tractaments quan ja s’ha agafat la malaltia, el més important és no contreure-la perquè “el risc de malaltia greu existeix i la mortalitat, tot i que sigui baixa, també. El futur ara és més positiu que el que teníem fins ara”, va sentenciar.

Respecte a si el tractament s’hauria d’ampliar encara a més infants, els pediatres coincideixen que primer s’han d’avaluar els resultats per saber exactament en quins grups convindria incidir: “El tema és valorar resultats i veure si és suficient o cal ampliar. Personalment, crec que s’acabarà ampliant a més població”, va explicar Medina.

Segons les dades aportades pel SAAS, actualment només hi ha dos casos d’infants hospitalitzats per VRS. La incidència ha baixat molt en comparació a la situació viscuda a finals d’octubre, quan hi va haver vuit ingressos i es van haver de traslladar tres infants a UCIs catalanes. Tot i això, els metges adverteixen que encara estem en plena temporada d’aflorament del virus i que no s’ha d’abaixar la guàrdia: “Ara, amb el virus de la grip, tot i que continuen havent-hi casos, no n’hi ha tants perquè acostuma a passar que en haver-hi un virus, desplaça els altres. Però això no treu que quan la grip afluixi tornem a tenir-ne”, va afirmar Estrada. “S’ha de tenir en compte perquè no es pot predir, i de sobte ens podem trobar amb set o vuit casos a l’hospital, no hem d’abaixar la guàrdia”, va alertar Medina, que va recordar que davant el dubte dels símptomes, el millor és dur l’infant al metge.

tracking