Sous

Ubach diu que la pujada salarial no dona ni per “pagar un cafè”

El secretari general de l’USdA considera que el Govern viu d’esquena a la realitat de la ciutadania

Ubach i el president de la patronal.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El Govern està convençut que donant un cafè a la classe treballadora i mitjana, ja és suficient”. D’aquesta manera va expressar ahir el secretari general de l’USdA la disconformitat amb la revisió salarial que ha acabat imposant l’executiu davant la falta d’acord entre la patronal i el sindicat.

El sindicalista va tornar ahir a carregar contra la Llei de mesures urgents per a la millora del poder adquisitiu de la ciutadania, que ja està en tràmit al Consell General per a la seva aprovació. El discurs d’Ubach no és nou, de fet ja va augurar fa dos mesos que “el conflicte social està servit”. L’estratègia de l’USdA passa per iniciar una ronda de converses la setmana que ve amb tots els grups parlamentaris per recollir de primera mà el posicionament de cada formació, i va llançar un missatge als grups que no formen part de la majoria: “Que facin d’oposició de veritat, no ens pertoca a nosaltres com a sindicat ser els únics que de veritat dona la cara”.

Ubach va deixar clar que els contactes al Consell General no deixaran de banda les mobilitzacions i nous actes de protestes: “Sembla que el Govern no és conscient del malestar que es viu al carrer. Si en la darrera manifestació van ser 3.000 persones, en la propera en seran 5.000 si se segueixen amb les mateixes polítiques”. Aprofundint en la seva crítica a l’executiu demòcrata, el líder sindical va advertir-los que “toquin de peus a terra, s’han quedat sense Andorra la Vella i sense Escaldes-Engordany”, i tot perquè “són incapaços de veure que la gent ho està passant malament i sobretot d’actuar per pal·liar aquesta situació negativa”.

Fent números, Ubach va assegurar que els treballadors han tingut un increment real del 2,4%, perquè la resta és l’equivalent al que s’ha encarit el cost de la vida: “Creuen que pagant un cafè la gent es conformarà”, va apuntar.

Ubach no va descartar reprendre les converses amb la CEA per evitar, com cada any, haver de negociar a correcuita a final de l’exercici. Amb tot, va destacar les diferències existents: “Els empresaris continuen defensant que no s’ha perdut poder adquisitiu, i al mateix temps es queixen que no troben treballadors; no veuen la realitat”. Sobre el Govern, va recordar que durant la campanya electoral “va afirmar que li preocupava el poder adquisitiu dels ciutadans i l’especulació immobiliària, i ara sembla que se n’ha oblidat amb les decisions que ha pres”.

El projecte de llei incrementa l’IPC a tots els salaris situats entre el mínim i el mitjà (entre 1.263 i 2.400 euros). El sou mínim tindrà un augment del 7%, un valor situat 2,4 punts percentuals per sobre de l’IPC (4,6%). A banda de les xifres, que són acceptades per a la patronal i rebutjades pel sindicat, la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va lamentar precisament aquesta falta d’acord en el diàleg entre les dues parts i va anunciar nous contactes immediats de cara a assolir un consens sense la necessitat d’intervenció de l’executiu. La proposta del ministeri no preveu la tretzena paga, que l’USdA va qualificar de demanda innegociable.

La CEA s’ha mostrat en sintonia amb el projecte de llei, encara que no és exactament la proposta de màxims que va posar sobre la taula, “però s’hi acosta, perquè al final vam fer uns càlculs amb un IPC més elevat”, va afirmar el seu director, Iago Andreu.

tracking