Consell General

Prejubilació a tots els cossos especials als 25 anys de servei

Demòcrates, Ciutadans Compromesos i el Partit Socialdemòcrata presenten aquesta modificació per als cossos especials en les seves esmenes

Dos bombers en una actuació.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Els agents dels cossos especials es podrien jubilar abans del previst si s’aproven les esmenes que han presentat el grup parlamentari de Demòcrates, conjuntament amb Ciutadans Compromesos, i el del Partit Socialdemòcrata, en el projecte de llei del pressupost del 2024. Totes les formacions polítiques plantegen que els treballadors públics d’aquests cossos –és a dir, els banders, agents de duana, penitenciaris, policia i bombers– puguin finalitzar la seva etapa laboral després de 25 anys treballats de forma ininterrompuda, cinc anys abans del previst, atès que la llei actual obliga a un mínim de 30 anys laborables.

Tot i això, tant DA com el PS van deixar clar i van voler matisar que, perquè així sigui, s’haurà d’haver fet una aportació continuada al pla de pensions de la funció pública del 3%. Els socialdemòcrates van argumentar aquesta modificació del projecte de llei explicant que “com que se’ls exigeixen cinc anys menys de prestació de serveis per accedir a la jubilació, per coherència se’ls ha de demanar cinc anys menys per accedir a la jubilació voluntària”, afirma el PS en el document presentat a la Sindicatura.

En les esmenes enviades a tràmit per DA i CC –n’han presentat al voltant d’una trentena–, suggereixen la possibilitat d’incrementar les prestacions econòmiques pagades per la CASS. S’aplicaria l’índex de preus de consum (IPC) –fixat en el 4,6– a partir del salari mínim establert per a aquest any, que és de 1.376,27. Es vol modificar l’article 20 a través de quatre trams de revaloritzacions de les pensions, tal com va explicar ahir el conseller general demòcrata David Montané. Si una persona té una prestació inferior al salari mínim, “l’increment es farà segons l’IPC; si està per sobre o igual a dues vegades el salari mínim i per sota de tres vegades del salari mínim, l’increment serà del 50% de l’IPC; i si és per sobre o igual a tres vegades del salari mínim i per sota de quatre vegades el salari mínim, l’increment serà del 25%”, va detallar Montané. En canvi, no es revaloraran aquelles que siguin iguals o superiors a quatre vegades el salari mínim (més de 5.000 euros).

Una altra esmena és la modificació de la Llei del sòl. Això ho proposen davant els moviments realitzats les darreres setmanes per alguns comuns, que han revisat els seus plans d’urbanisme o inclús alguns que han fet suspensions temporals davant la pressió que tenen pels estudis de càrrega. És per aquest motiu que formulen donar sis mesos addicionals, a més dels dotze mesos de què ja gaudien fins ara les parròquies, per fer una suspensió d’aquestes llicències urbanístiques, tot i que ho hauran de justificar si volen obtenir aquesta ampliació de sis mesos. En general, les esmenes, tal com van aclarir ahir membres de DA i CC durant la roda de premsa, es tracten de modificacions que corresponen a correccions tècniques vinculades amb els diferents departaments centrals que busquen “donar resposta a les principals necessitats de la població”, va dir Meritxell López, de DA.

EL PS PROPOSA DESTINAR MÉS DINERS PER A LA SALUT MENTAL

Una de les 21 esmenes que ha presentat el grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata en el projecte de llei pel pressupost del 2024 és modificar el projecte del recinte del multifuncional. El PS vol que les partides del departament de Territori assignades per als anys 2025, 2026 i 2027 per un import d’uns 33 milions d’euros es destinin a iniciatives que tractin la salut mental. Per això proposen que no s’inverteixi cap euro en el multifuncional durant aquest temps per tal que els diners vagin a la creació d’un centre terapèutic d’atenció de condicions cròniques de salut mental i també que es derivin més recursos a l’edifici ja existent de patologies cròniques mentals. La seva intenció és que uns 4 milions d’euros s’inverteixin per a aquest any, i la resta d’anys pressupostats, 6 milions. Des de la formació argumenten la necessitat i la urgència de posar més èmfasi en aquest tema, ja que creuen que els problemes mentals són més prioritaris que el multifuncional. Una altra esmena que plantegen és recuperar les prestacions familiars. Volen compensar les despeses derivades dels fills o persones amb discapacitat amb ingressos econòmics, però que això sigui un dret dels cotitzants i no un ajut social. En aquest sentit, es pagaria una pensió mensual equivalent al 10% del salari mínim oficial per cada fill a càrrec a partir del segon. La mesura podria servir per revertir la baixa natalitat del país, van defensar. També desitgen rectificar les prestacions de viduïtat. Fins ara, una persona viuda rep una paga fixa en funció de l’edat del cònjuge supervivent, i els socialdemòcrates formulen que es rebi una quantitat de diners corresponent als anys de cotització de la persona traspassada.

tracking