Successos

La policia alerta d'un increment en els intents d'estafa

Utilitzen canals no segurs com el WhatsApp per demanar dades bancàries o transaccions

Alerta de frau en el telèfon mòbil.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia va alertar ahir, a través d’un comunicat, que en les darreres tres setmanes s’ha produït un degoteig de denúncies per estafes en el frau del CEO, falses entregues de paquets pendents i fraus en els lloguers de pisos. Segons el cos de seguretat, s’haurien realitzat entre dues o tres estafes per cadascuna d’aquestes modalitats.

En el frau del CEO, els estafadors truquen a un establiment fent-se passar per responsables de l’empresa o proveïdors donant dades reals, i urgeixen els treballadors perquè facin una transferència amb tots els diners de l’establiment als quals tinguin accés. A partir d’aquí, diuen als empleats que ingressin els diners de l’empresa als seus comptes bancaris personals i els indiquen que han de fer la transacció a través d’aplicacions per fer transferències de diners en línia que, normalment, aniran a parar a comptes virtuals estrangers lligats a números de telèfon. Si els treballadors no tenen accés a l’efectiu, els insten a fer-se càrrec de l’operació amb els seus propis recursos econòmics o bé a comprar targetes de prepagament Apple de diversos imports i enviar fotografies amb els codis que hi figuren per bescanviar els diners. En aquest cas, es recomana corroborar la informació a través de canals interns, trucar directament a la persona responsable del negoci abans de fer res i no transferir diners a telèfons o comptes desconeguts.

L’estafa amb falses entregues de paquets pendents és un altre dels fraus que està revifant: a través d’un correu electrònic, els estafadors suplanten empreses de paqueteria i comuniquen als receptors que tenen un paquet pendent de ser lliurat, però que el remitent ha donat una adreça incorrecta. Per rebre el paquet s’ha de fer un petit pagament i corregir l’adreça per mitjà d’un enllaç en què es demanen dades bancàries.

En l’estafa en el lloguer dels pisos, els delinqüents publiquen un anunci fals amb un preu atractiu i per sota del valor actual de mercat i, un cop establert el contacte amb la víctima, li demanen una transferència com a paga i senyal.

Segons la policia, totes tres són estafes cícliques que es van adaptant i perfeccionant i en les quals és molt difícil trobar els estafadors. Per això es demana a la ciutadania desconfiar quan es demanin dades personals o bancàries o transaccions urgents per canals no habituals. En aquest sentit, la policia va explicar que molts dels fraus s’inicien per via telefònica i de seguida es deriven a una conversa de WhatsApp que no es pot rastrejar.

tracking