SALUT

Normalitat als CAP i alta ocupació a l'hospital pels virus respiratoris

Mas afirma que tot i l’alta ocupació de llits al centre hospitalari les xifres actuals són les esperades per l’època de l’any

Planta de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hospitals es troben en una situació d’elevada ocupació a causa de l’alta circulació de virus respiratoris de les últimes setmanes. No obstant això, la titular de Salut, Helena Mas, va assegurar ahir a la roda de premsa posterior al consell de ministres que és un nivell d’ocupació elevat comparat amb els de prepandèmia, però que “no sorprèn”, ja que les xifres són les esperades per a aquesta època de l’any. Pel que fa a l’atenció primària, Mas va indicar que també ha patit els efectes de l’alta circulació derivada de la concentració de malalties respiratòries, però que “no està saturada”. A més, va remarcar que el virus que més està circulant pel Principat és el de la grip A.

La ministra va assegurar que la situació “és estable i està controlada” i per això no és necessari imposar l’ús de mascareta de manera general, que només s’arribaria a plantejar “si hi hagués saturació o col·lapse del sistema sanitari”. Tot i que la situació no sigui crítica, Mas va incidir en la importància de l’ús de la mascareta per a persones vulnerables i les que presentin algun símptoma relacionat amb un virus respiratori. La ministra també va recordar que des de finals de novembre es va imposar l’obligatorietat de dur protecció facial a les plantes dels hospitals, urgències i l’UCI, tant per al personal sanitari com per als visitants, i que aquesta obligació es mantindrà. Mas va afegir que els centres sociosanitaris tenen el control per aplicar l’ús de la mascareta a les seves instal·lacions sempre que les mesures s’adoptin en coordinació amb el ministeri, que és l’encarregat de fer el seguiment diari de l’evolució del nombre de pacients amb virus respiratoris.

Ara mateix, segons les últimes dades, que corresponen a les de la primera setmana de l’any, de l’1 al 7 de gener, la taxa d’incidència de les anomenades infeccions respiratòries agudes s’ha situat en 380 casos per 100.000 habitants. La setmana abans, del 25 al 31 de desembre, la xifra va ser molt més alta, ja que es van registrar 520,91 casos per 100.000 habitants. Per continuar baixant el nombre de contagis, la titular de Salut va aprofitar la seva intervenció per recordar la importància de mantenir una higiene de mans freqüent; ventilar sovint els espais tancats; evitar aglomeracions, principalment les persones vulnerables, i tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar per tal d’evitar la propagació de virus respiratoris.

D’altra banda, la titular de Salut va afirmar que el sistema de derivació inversa que s’ha posat en marxa fa unes setmanes al servei d’urgències “ha sigut exitosa i no tenim queixes”, i va incidir que es tracta d’una mesura del conjunt del paquet previst per reduir l’impacte de les persones que van a urgències. La ministra va afegir que la resta d’accions s’aniran desplegant per millorar l’atenció al servei.

VACUNACIÓ

Pel que fa a la campanya de vacunació contra la grip i la covid per a les persones més grans de 60 anys i que formen part dels grups de risc, Mas va recordar que a finals de desembre es va decidir ampliar la campanya de vacunació fins al 31 de gener. Fins a la data, s’han administrat 7.151 vaccins contra la grip i 2.469 contra la covid. Aquesta xifra es troba una mica per sota dels nombres d’immunitzats registrats l’any passat, però “significativament per sobre de les xifres del 2019”.

MÉS AJUTS PER REBRE TRACTAMENTS A L'EXTERIOR

El Govern va aprovar l’increment d’un 50% de les tarifes dels ajuts d’allotjament i dietes per als pacients i els seus acompanyants. En aquest nou text, s’han mantingut les prestacions ja vigents referents al desplaçament, atès que el passat mes de març del 2023 es van revisar a l’alça, amb un increment del 4,8%. Pel que fa a l’allotjament diari del pacient quan no hi ha ingrés, la nova tarifa aportarà 64,25 euros, per sobre dels 42,84 que es pagaven abans. Si són dues persones, aquesta xifra pujarà fins als 96,40 euros. Un altre augment és el dels àpats del pacient o de l’acompanyant quan hi ha pernoctació, que passa dels 16,06 euros diaris als 24,10. El nou reglament també millora la figura de l’acompanyant, afegint el concepte de “necessitat psicoemocional” com a criteri per al finançament de les seves despeses. Aquesta modificació es va pensar per a les situacions en què l’acompanyant és necessari per al suport del pacient.

tracking