Economia

Grifols es desploma un 26% a borsa per un suposat frau

Les accions de la farmacèutica van arribar a caure fins a un 42% per l’acusació d’un fons inversor de manipular el deute reportat

Els cosins Grífols en una visita al Principat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La multinacional d’hemoderivats Grifols es va desplomar ahir a la borsa un 25,91%, fins als 10,55 euros per acció, després que la firma baixista Gotham City Research l’acusés en un informe de manipular el deute reportat i l’ebitda (el benefici operatiu), malgrat que la companyia catalana va negar qualsevol maquillatge dels comptes. Les accions de Grifols, inhibides en els primers compassos de la sessió borsària d’ahir, van començar a cotitzar amb una caiguda superior al 42%, però finalment la caiguda es va estabilitzar en el 25,91% i, per tant, la companyia va perdre en un sol dia una quarta part del seu valor a la borsa, que actualment és d’uns 6.400 milions.

Gotham City Research va assegurar que “Grifols manipula el deute i l’ebitda informats per reduir artificialment el palanquejament en sis vegades, quan aquest podria superar deu o tretze vegades”, i per això creu que les seves accions “valen zero”. L’informe sobre el deute de Grifols va suposar una amenaça per a la multinacional catalana, després d’un 2023 en què havia viscut una remuntada en el preu de l’acció que la va portar a finals d’any a assolir els 15,45 euros per títol.

La farmacèutica va centrar el debat de les eleccions comunals, sobretot a Ordino, per la possible construcció d’un centre de recerca al Prat de la Farga. La polseguera que van aixecar les negociacions entre el Govern i Grifols, sumat als múltiples canvis en la direcció i les dificultats financeres de la multinacional, més encara després de la sagnant jornada de dimarts, podria allunyar encara una mica més la creació del laboratori immunològic a Andorra.

tracking