Cossos especials

Els bombers aturen la protesta en espera d'un acord amb el ministeri

Els sindicats aixequen la mesura de pressió de deixar de fer hores extraordinàries

Un bomber en un servei a Escaldes.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior i els tres sindicats de bombers s’han emplaçat d’aquí a un mes per tancar una fórmula que doni resposta a les exigències dels agents de gaudir d’una retribució complementària com la que tindran els nous policies o els membres del centre penitenciari.

Per aquest motiu els bombers han recuperat la normalitat i s’han compromès a fer guàrdies com a “treva” mentre es manté el diàleg amb l’administració, van declarar ahir fonts dels sindicats. Els bombers van estrenar l’any amb menys efectius treballant dels que caldria, com a mesura de pressió per aconseguir una revisió salarial. La decisió de no fer hores extres es traduïa en el fet que faltaven dos efectius en el torn de guàrdia perquè fins ara es cobrien els buits de personal.

SIBA, ABA i A-118 han comunicat als seus afiliats que s’ha acordat concedir un temps “prudencial a l’executiu” per tal de realitzar aquesta anàlisi i estudi, sobretot quant a les funcions permanents i complement específic. Durant el transcurs d’aquest termini, “per tal de no entorpir el funcionament” s’aixeca provisionalment la mesura sobre la cobertura de les guàrdies extraordinàries (excepte les festives).

Els sindicats reclamen el complement de vaga que rebran de manera parcial els agents de les últimes promocions de policies i penitenciaris perquè consideren que hi ha un greuge comparatiu. Tanmateix, mantenen que la seva situació és diferent i que no se’ls pot vetar un dret de vaga que està reconegut en tots els països, i per això reclamen una mesura compensatòria que s’assimili a la que s’ha concedit als altres dos cossos especials que els impedeix fer una vaga: missió permanent en el cas de la policia, i complement consolidable per als funcionaris de la presó. En el primer cas suposarà un suplement de 150 euros per a les darreres fornades de policies, mentre que a la presó la quantitat és més gran. Els bombers consideren que aquest complement provoca una diferència salarial important entre policies que tenen la mateixa responsabilitat.

Els sindicats sostenen que al Govern li surt més a compte contractar nous agents que haver de pagar hores extres, i quantifiquen en 450 euros el que li costa al Govern una guàrdia de 24 hores d’un bomber. Per això consideren insuficient la propera incorporació de 18 agents, que “són més o menys els mateixos que tenen previst jubilar-se”, van apuntar les fonts.

El sistema que pot servir per justificar el complement per al cos tindria en compte diversos factors, com per exemple el risc, els torns, la disponibilitat o la possibilitat de cobrir el lloc per alguna absència.

Després d’aquesta negociació quedarà pendent abordar la graella salarial, com s’ha fet amb els funcionaris de l’administració general. Els bombers confien també a arribar a un acord i recorden que la reforma del 2028, amb Xavier Espot com a ministre d’Interior, va suposar una “retallada” en els cossos especials.

Sindicats dels diferents cossos especials fa un parell d’anys que es mobilitzen per aconseguir millores salarials. Especialment aquells que representen les promocions més noves, amb condicions retributives més baixes. I entre els arguments han posat sobre la taula les diferències salarials amb els cossos homòlegs veïns i les conseqüències que els sous poc atractius estan tenint en els edictes per cobrir noves places, amb cada cop menys aspirants. La ministra Ester Molné no va asssistir ahir a la reunió per malaltia.

tracking