MARC PRESSUPOSTARI

El Govern preveu seguir tirant de veta dels dividends d'Andorra Telecom

Obtindrà 35 milions el 2024 per ingressos patrimonials, 36,4 el 2025, 37,3 el 2026 i 37,6 el 2027, la major part de l’operadorda

La seu actual d'Andorra Telecom.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va aprovar abans de les vacances de Nadal el marc pressupostari 2024-2027, la coneguda com a regla d’or, en què es posen negre sobre blanc les previsions macroeconòmiques del Govern. En el capítol d’ingressos, l’executiu preveu seguir tirant de veta dels dividends d’Andorra Telecom almenys fins al 2027. Això es desprèn del capítol d’ingressos patrimonials, en què s’inclouen els diners que venen dels beneficis d’Andorra Telecom i FEDA i de l’encunyament de monedes d’euro. Per al 2024, el Govern ha pressupostat uns ingressos patrimonials de 35 milions d’euros, la major part d’ells provinents dels dividends d’Andorra Telecom. Concretament, 27,6 milions és la previsió que fa el Govern per als beneficis de l’operadora per al 2024.

Per als següents anys s’ha previst que el 2025 es recaptin 36,4 milions pels ingressos patrimonials. Aquesta xifra s’eleva fins als 37,3 milions el 2026 i fins als 37,6 milions el 2027. Sobta que en una època en què es parla de la caiguda dels ingressos per les dades en itinerància, el roaming, l’Estat prevegi un augment en aquesta recaptació. Cal recordar, però, que, tot i que per al 2024 no està previst usar els beneficis de FEDA, no es descarta que el Govern ho faci en els següents exercicis.

Així s’indica al text del marc pressupostari que va aprovar el Consell General, on s’assenyala que, pel que fa als ingressos patrimonials, es preveuen estables, sense canvis en els criteris de repartiment de dividends de les entitats públiques amb resultats positius, tret de la recuperació dels dividends de FEDA, progressivament a partir del 2025.

Quant a la totalitat dels ingressos de l’Estat, el marc pressupostari assenyala que per al 2024 s’han pressupostat 585,9 milions. Per a la resta d’anys, es preveu que siguin de 586,7 el 2025, de 597,8 el 2026 i de 609 el 2027. “L’estructura dels ingressos per al conjunt del marc pressupostari que cobreix aquesta legislatura està en línia amb l’estat actual dels comptes de l’Administració general. Els ingressos s’han configurat d’acord amb la taxa de referència prevista del creixement del PIB nominal per a l’exercici del 2024, amb l’índex de preus de consum o amb la taxa de variació prevista de les importacions, i aplicant un ajust a l’alça o a la baixa a cadascun dels impostos, segons escaigui, en funció del comportament que hagi tingut en el curs dels últims anys i especialment en el transcurs de l’exercici del 2023”, s’indica al text.

Pel que fa a la imposició directa, ha crescut en relació amb exercicis anteriors i la previsió que se’n fa és que creixi progressivament. Quant als impostos indirectes, es preveu una tendència moderadament creixent en què l’impost general indirecte continuarà sent una font important de recaptació de l’Estat.

tracking