Persefone i l'ONCA són un dels plats forts de la temporada.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Una temporada volgudament eclèctica per arribar als diferents públics que hi ha al país”. Així defineix la Temporada 2024 de l’Auditori Nacional d’Andorra el cap d’Acció Cultural del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, Joan-Marc Joval. I és que l’objectiu que s’ha marcat amb el seu equip és “donar accés a estímuls diversos i, al mateix temps, satisfer els gustos de diferents segments de la població”.

És per aquest motiu que el cartell abasta “des de la clàssica contemporània de Laura Andrés fins a les músiques urbanes de la mà de la rapera xilena Ana Tijoux, que farà parada a Andorra a les portes del 8 de març amb les seves cançons feministes i amb un marcat compromís polític”. També hi haurà un lloc destacat per als grups nacionals, que suposen dues de les sis propostes del programa: KOMANEM i “el plat fort de Persefone amb l’ONCA, en una proposta única i molt especial”.

La Temporada de l’Auditori reprèn la programació de músics portuguesos. En aquesta ocasió, amb Salvador Sobral. Joval recorda que “no és només el guanyador d’Eurovisió del 2017, sinó que a més és un músic molt reconegut i de qualitat”.

I és que la qualitat és l’altre requisit que s’ha tingut en compte a l’hora de tancar “un cartell que aplega tot de noms que la gent reconeix fàcilment i, així i tot, és una mica sofisticat i defuig la repetició”. O, dit d’una altra manera i amb paraules del mateix Joval, “no volíem que fos una programació molt underground, però tampoc amb propostes massa òbvies”.

ANDRÉS OBRE TEMPORADA

La pianista i compositora contemporània Laura Andrés serà l’encarregada d’obrir la Temporada 2024 de l’Auditori Nacional amb la gira del seu nou àlbum, Venus. Polifacètica, curiosa i versàtil, Andrés va treure el seu primer àlbum, #blanc, l’any 2021, amb el qual va guanyar el Premi Enderrock al millor disc de música clàssica i contemporània per votació popular.

Un any més tard, va presentar el seu segon treball, Kintsugi, un disc instrumental que la va portar per Itàlia, Brussel·les, Madrid, Màlaga i Barcelona. Amb Venus, que per a la compositora és “una font d’equilibri, inspiració i feminitat en forma de música”, la proposta és un viatge musical través de les cançons per “fer front a les pors, per abraçar emocions i per deixar anar el llast que ens reté”. El cor d’aquest viatge és el piano, que s’entrellaça amb sonoritats contemporànies i captivadores, que volen portar l’espectador més enllà del temps i de l’espai que coneixem.

Laura Andrés té en marxa diversos projectes musicals i, entre d’altres, compon música per a pel·lícules i documentals. La cita amb ella serà el 12 de gener.

ROCK CATALÀ AMB KOMANEM

El grup andorrà KOMANEM arribarà a l’Auditori d’Ordino el 3 de febrer, amb un repertori que combina cançons del primer i el segon àlbum de la banda, nascuda de les jam-sessions que feien els músics al local d’assaig que compartien.

Tot i que inicialment van començar tocant versions de diferents grups, amb el temps el grup va anar construint un repertori propi. L’any 2016 van editar el seu primer disc, El silenci és viu, un recull de 10 cançons amb veus melòdiques, guitarres enèrgiques i ritmes contundents. El segon treball discogràfic, Nits en blanc, el van publicar el 2019.

PER FI, SALVADOR SOBRAL

El cantant i músic portuguès Salvador Sobral trepitjarà per primera vegada el Principat i l’escenari de l’Auditori Nacional el 24 de febrer. La trajectòria artística de Sobral ha estat marcada per la música jazz i alternativa, prenent com a referències Chet Baker, la bossa nova de Chico Buarque o Caetano Veloso i els sons llatinoamericans.

L’any 2016 va publicar el seu debut en solitari, Excusi Em, en col·laboració amb el pianista Júlio Resende. L’any 2017 va guanyar el Festival RTP da Canção, amb la balada Amar pelos dois, composta per la seva germana Luísa Sobral. Aquesta victòria el va portar a representar el seu país al Festival de la Cançó d’Eurovisió 2017, que també va guanyar.

Timbre és el quart àlbum d’estudi de Sobral i inclou onze cançons originals noves, deu compostes pel mateix artista en col·laboració amb Leo Aldrey i un onzè tema compost per Luísa Sobral. Amb les col·laboracions de Jorge Drexler, Silvana Estrada, Luísa Sobral i Barbara Pravi, Sobral canta en portuguès, espanyol i francès “a l’amor, l’esperança i la vida”.

ANA TIJOUX CELEBRA LA VIDA

L’artista xilena referent del hip-hop llatinoamericà Ana Tijoux fa parada a l’Auditori Nacional el 7 de març, vigília del Dia Internacional de les Dones. Compositora, lletrista i arranjadora, Tijoux és també activista i feminista, i destaca per les seves lletres poètiques i melodies trencadores.

Des del 2007, ha gravat cinc discs, que l’han portat de gira per Amèrica i Europa. Un Grammy Llatí guanyat el 2014 i sis nominacions més als premis Grammy i Grammy Llatí avalen la trajectòria musical de l’artista. La rapera presentarà a Andorra el seu nou disc, Vida, el projecte musical en el qual transmet tota la seva essència.

GINESTÀ VE AMB NOU DISC

Amb nou disc i nova gira, els Ginestà pujaran per primera vegada a l’escenari de l’Auditori Nacional el 19 d’abril. Ginestà és una de les formacions joves del pop català més singulars i inspiradores. El duo, format pels germans Júlia i Pau Serrasolsas, acompanyats de la guitarrista Andrea Puig i el bateria i productor Xicu, ha compost èxits que ja formen part del cançoner català com L’Eva i la Jana o De tot el món.

Amb menys de cinc anys sobre els escenaris, el grup ha enamorat tota una generació amb les seves lletres commovedores i les seves delicioses melodies. Aquest 2024, els Ginestà presenten el seu quart àlbum.

COLOFÓ: PERSEFONE I ONCA

La Temporada 2024 s’acomiadarà del públic amb un concert que promet ser una experiència única: la banda de metall Persefone acompanyada per l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra.

Després de vint anys de trajectòria, d’incomptables escenaris i de gairebé deu anys sense tocar al país, aquest concert suposa l’oportunitat de poder oferir al públic de casa un espectacle únic en la història de Persefone. Per a això, el grup s’uneix l’ONCA en un concert que agermanarà dos mons pràcticament oposats pel que fa a l’estètica, però molt propers en l’àmbit musical. La cita, que serà enregistrada en vídeo i àudio, serà el 4 de maig.

Tots els concerts de la Temporada 2024 de l’Auditori Nacional d’Andorra començaran a les 21.30 h.

Ana Tijoux actuarà a les portes del 8 de març.

Salvador Sobral presentarà el seu quart àlbum d'estudi, 'Timbres'.

tracking