Economia

La construcció segueix amb problemes logístics

Cinc de cada deu admeten patir dificultats d’aprovisionament d’alguns materials bàsics

Un treballador amb material de construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc de cada deu empreses tenen problemes d’aprovisionament d’alguns materials bàsics i el 48,4% tenen dificultats relacionades amb retards i l’encariment del transport. Així s’assenyala en l’informe de conjuntura corresponent al primer semestre del 2023 elaborat per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. En el cas dels retards i l’encariment dels transports, els empresaris assenyalen que el grau d’afectació s’ha reduït en 19,2 punts percentuals respecte a la passada edició de l’enquesta, la. En aquest context, la pressió sobre els costos empresarials continua sent elevada, amb el 43,8% d’empreses constructores que mostren la seva inquietud per l’augment de les despeses d’explotació, un percentatge elevat, però que perd rellevància respecte a la mitjana de l’any 2022 (51%).

En l’apartat de l’informe corresponent a la construcció, la Cambra de Comerç indica que en aquest primer semestre el creixement en el sector es manté sòlid, gràcies a l’elevat nombre de promocions d’obra actualment en execució i a la demanda d’habitatges –sobretot, per part d’estrangers–, que ha tingut un comportament molt dinàmic després de la pandèmia.

“Ara bé, tot i que l’activitat constructora continua avançant a bon ritme, es detecten signes de moderació en alguns indicadors del sector –com ara el VAB, la creació d’ocupació o l’obra contractada– i un clar alentiment en el mercat immobiliari, que després de dos anys de fort creixement ha començat a patir un ajust significatiu en el nombre de compravendes, principalment per l’impacte de la pujada dels tipus d’interès”, assenyala la Cambra de Comerç.

Respecte a l’opinió dels empresaris, en l’enquesta realitzada per l’organisme la majoria d’empreses han estat optimistes a l’hora de valorar la marxa dels negocis –el 63% l’ha qualificat de bona– i, a més, destaca que no hi ha hagut cap empresa que n’hagi fet una avaluació negativa.

D’altra banda, les perspectives empresarials indiquen que la construcció mantindrà una dinàmica positiva, però dins un perfil de clara desacceleració. Aquest alentiment de l’activitat s’anirà fent més visible sobretot al llarg de l’any 2024, en què es preveu un refredament més acusat de la demanda en el mercat residencial, que començarà a notar amb més força l’impacte de l’enduriment de les condicions financeres i l’efecte de l’alta inflació sobre la renda disponible de les llars.

tracking