JUSTÍCIA

Aval a empresonar per la via directa si s'ignora l'expulsió

El TC diu que no s’ha de tornar a notificar una decisió presa i comunicada en primera instància

El centre penitenciari de la Comella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia avala que a una persona que ha estat condemnada a presó a través d'un judici ràpid i que ha commutat la pena per una expulsió del país pugui entrar a la Comella per la via directa si torna al Principat i és detingut. Així ho ha decidit el Tribunal Constitucional que no ha admès a tràmit el recurs d'empara d'un home que considerava que aquest fet havia vulnerat el seu dret a la llibertat, així com dels drets a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa.

Els fets van succeir el 4 de juliol del 2023 quan un home va ser condemnat, mitjançant ordenança penal, com a autor d'un delicte menor de contraban de mercaderia sensible i d'un delicte major d'associació il·lícita a una pena de 9 mesos de presó ferma a substituir per l'expulsió del Principat per un període de 7 anys i al pagament d'una multa de 7.000 euros. Aquesta ordenança penal va ser notificada al condemnat, el qual, assistit pel seu advocat, va donar-hi el seu acord i va optar per l'expulsió.

El 9 de setembre del 2023, el contrabandista va ser controlat al Pas de la Casa, i tot i que va intentar fugir, va ser finalment retingut i el batlle de guàrdia va ordenar-ne, mitjançant aute, l'ingrés a la presó per tal que complís la pena de 9 mesos de presó imposada.

El 15 de setembre del 2023, la representació processal del contrabandista va interposar un procediment d'habeas corpus, considerant que la manca de notificació de l'aute del 9 de setembre del 2023 i la seva manca de posada a disposició judicial vulneraven el seu dret a la llibertat.

El mateix 15 de setembre del 2023, el batlle de guàrdia va dictar un aute en què inadmetia aquesta pretensió, considerant que el processat es trobava en presó a conseqüència de l'ordenança penal que li havia estat degudament notificada; i que, en cas d'incompliment d'aquella decisió, el batlle no actuava com a una segona instància, sinó que es limitava a executar la pena imposada acordant l'ingrés a la presó. Hi afegia que el servei de policia havia lliurat una còpia de l'aute del 9 de setembre del 2023 al contrabandista i que se'n va trametre també una còpia a l'advocat de guàrdia.

La representació processal del contrabandista va interposar un recurs d'apel·lació contra aquesta decisió, que va ser desestimat per Corts i posteriorment va acudir al Constitucional amb un recurs d'empara en què argumentava que, tot i saber que el seu client tenia una ordre d'expulsió vigent, la qual havia substituït una pena de presó ferma, té drets i garanties constitucionals que no s'han complert de cap manera. I considerava que la notificació de les decisions judicials és una de les manifestacions més importants dels drets fonamentals a un procés degut, a la jurisdicció i a la defensa.

Els magistrats del Constitucional no consideren que s'hagin vulnerat els drets del contrabandista perquè l'ingrés del recurrent a la presó el 9 de setembre del 2023 no és a causa d'una nova decisió de justícia, sinó de l'execució de l'ordenança penal del 4 de juliol del 2023 mitjançant la qual se l'havia condemnat a una pena de 9 mesos de presó ferma que podia substituir per l'expulsió del Principat d'Andorra per un període de 7 anys.

“Aquest pronunciament li va ser degudament notificat i el recurrent sabia, doncs, que si no respectava la mesura d'expulsió per la qual havia optat, hauria d'ingressar a la presó i, per consegüent, el Tribunal de Corts no ha vulnerat els drets a la llibertat, a la jurisdicció, a un procés degut i a la defensa pel fet de considerar que una notificació i una audiència prèvies a l'ingrés a la presó no eren necessàries”.

CLAUS

1. Expulsió a canvi de no entrar a la presó

Un contrabandista va ser condemnat per ordenança a penal a 9 mesos de presó. Va acceptar canviar la condemna per l'expulsió set anys del Principat.

2. Agafat al pas dos mesos després

Dos mesos després d'haver acceptat la condemna del Tribunal Corts, va ser atrapat al Pas de la Casa crebantant l'ordre d'expulsió del Principat.

3. Ingrés immediat a la presó de la Comella

Un cop controlat al Pas de la Casa, el batlle de guàrdia va ordenar mitjançant aute l'ingrés a la presó de la Comella perquè hi complís els 9 mesos.

tracking