DADES DE L'INSTITUT CATALÀ DEL SÒL

Un pis a la Seu costa de mitjana 553 euros al mes i a l'Alt Urgell, 546

La comarca veïna està entre les que més pateix l’alça dels preus del lloguer

La Seu experimenta un augment notable del preu de l'habitatge.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dades que trimestralment actualitza l’Institut català del sòl (Incasòl) apunten que l’Alt Urgell està entre les comarques catalanes on més ha crescut el preu del lloguer respecte de l’any anterior. Les dades, actualitzades el 30 de setembre, indiquen que l’increment ha estat del 12,2% i que la mitjana d’un arrendament és de 546 euros. A la capital de la comarca, la Seu d’Urgell, el que s’ha d’abonar per arrendar un habitatge s’eleva als 553 euros.

La pressió sobre el preu de l’habitatge és elevada a una majoria de les comarques pirinenques, marcades per elements com el turisme i llogar un pis és encara més car a la Cerdanya (670 euros) o la Vall d’Aran (788 euros).

En totes dues demarcacions l’augment és encara més elevat que a l’Alt Urgell, amb percentatges del 18 i el 34%, respectivament. El component diferencial de l’Alt Urgell és conegut, l’afectació per la demanda més elevada d’habitatge a conseqüència de l’efecte d’Andorra.

L’Incasòl elabora l’estadística amb les dades dels dipòsits dels nous contractes. I corroboren que els preus dels lloguers s’estan disparant en algunes zones i que és especialment significatiu a Barcelona, on l’arrendament mitjà ja frega els 1.200 euros, 200 euros per sobre de fa un any. La província de Barcelona centralitza a més els municipis on per llogar un pis ja calen 1.000 euros mensuals. A l’altre cantó de la balança hi ha els municipis on s’han llogat els pisos més barats i que són Badia del Vallès, la Pobla de Segur, la Sénia, Gandesa, Artesa de Segre, el Perelló, el Pont de Suert o Calaf.

Les dades difoses apunten també que s’estan formalitzant menys contractes, un fenomen que s’atribueix a les dificultats per poder pagar els preus actuals del mercat. En total, arreu de Catalunya han baixat un 10%.

tracking