MESURA DE PRESSIÓ

Els bombers deixen de fer hores extres per forçar millores de sou

La plantilla acorda deixar de fer hores extres a partir de dilluns per la inacció del Govern en la reclamació de revisió salarial

Bombers durant una intervenció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La falta de resposta o, en tot cas, la resposta insuficient que el Govern està donant a les demandes de revisió salarial del cos de bombers ha estat el detonant de la mesura de pressió que la plantilla va decidir en una reunió celebrada dijous al vespre. A partir de dilluns deixen de fer hores extres, una fórmula amb la qual, recorden fonts sindicals, estaven suplint els buits de personal que el mateix executiu no soluciona.

Sindicats dels diferents cossos especials fa un parell d’anys que es mobilitzen per aconseguir millores salarials. Especialment aquells que representen les promocions més noves, amb condicions retributives més baixes. I entre els arguments han posat sobre la taula les diferències salarials amb els cossos homòlegs veïns i les conseqüències que els sous poc atractius estan tenint en els edictes per cobrir noves places, amb cada cop menys aspirants. El Govern va anunciar fa unes poques setmanes una mesura compensatòria, però només per a policies i agents penitenciaris. Aquells uniformats que es van incorporar a la plaça quan ja no es cobrava la prima salarial per no fer vaga la tindran parcialment (no serà de la mateixa quantia que la dels companys que l’han percebut sempre, que en el cas del cos d’ordre s’acosta als 300 euros). Aquesta decisió afecta únicament aquests dos cossos especials perquè són els únics que tenien aquest complement que es va suprimir el 2017. Però això ha encès els ànims al cos d’extinció d’incendis i salvament pel greuge comparatiu que consideren que representa. “Si es fa és per a tothom, no només pels que cremen més a les mans perquè són els que no estan cobrint les places”, van defensar les fonts sindicals.

LA REUNIÓ AMB ESPOT

Representants dels sindicats de bombers es van reunir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, per tornar a abordar les demandes salarials i van reivindicar millores retributives generalitzades. Argumenten que “nosaltres també tenim funcions permanents; si hi ha una emergència, hi hem d’acudir, i per això no podem viure fora d’Andorra”. Afegeixen que “tenim dret a vaga però no el podem exercir perquè sempre estem sota mínims, una situació que s’arregla gràcies a les hores extres”. La resposta d’Espot, segons les fonts, va ser una negativa a implantar aquest complement però es comprometia a estudiar altres demandes i agilitar la revisió de graelles salarials que encomanaran a una empresa externa.

La resposta del cap de l’executiu es va traslladar als bombers que van assistir a la reunió de dijous al vespre, una trobada oberta a afiliats i no afiliats. I la resposta majoritària dels assistents –entre el que hi eren i els que havien delegat el vot, 72 funcionaris– va ser de desconfiança envers les intencions verbalitzades pel Govern. I d’aquí que s’optés per sotmetre a votació el que els mateixos efectius plantejaven, iniciar una mesura per deixar clar el descontentament i forçar a l’executiu a moure fitxa amb fets, no sols amb paraules. I tots van avalar deixar de fer hores extres i de vendre les guàrdies de compensació festives, també els pocs que inicialment n’eren reticents.

Els bombers apunten que la comparació que han elaborat apunta que els efectius que s’han anat incorporant al servei els últims anys cobren un 47% menys que el personal de bombers de la Generalitat. Però a més posen de manifest les incongruències d’una graella salarial que implica que malgrat que un agent ascendeixi a sotsoficial pot acabar cobrant el mateix. Això s’explica perquè els que estan al 100% de la seva graella, si obtenen plaça de sotsoficial, s’incorporen al 80% de la graella d’aquesta categoria, amb la qual cosa la retribució s’assimila, tot i ostentar una major responsabilitat. Les fonts van apuntar que està bé que policia i agents penitenciaris obtinguin aquesta millora salarial, però ara demanen que l’executiu pensi en els uniformats que falten, també banders i duaners.

EL PROCÈS

1 Demanda de revisió salarial dels uniformats

Sindicats dels diferents cossos especials fa un parell d’anys que es mobilitzen per reclamar millores salarials, especialment per a les promocions més recents.

2 Compensació per a policia i penitenciaris

El Govern anuncia que els policies i els carcellers que van obtenir la plaça quan ja no es percebia el complement per no fer vaga el recuperaran.

3 Els bombers es mobilitzen per pressionar

Els bombers lamenten el greuge comparatiu i dijous la plantilla va decidir en assemblea la mesura de pressió per forçar el Govern a actuar.

tracking