Traspassos de poder (aparentment) plàcids

Mà estesa i oposició constructiva centren els discursos de les noves majories i minories

Creat:

Actualitzat:

Al punt de les dotze del migdia van començar la majoria de sessions de consell de comú tradicionals de Sants Innocents, que cada quatre anys serveixen perquè els consellers electes prenguin possessió i s’escullin els càrrecs de cònsol major, cònsol menor, conseller major, conseller menor i capità.

ANDORRA LA VELLA

Sergi González i Olalla Losada van prendre possessióahiral migdia com a cònsols major i menor d’Andorra la Vella en una sala plena de gom a gom. Una de les novetats del mandat que ara comença, va detallar González, serà la posada en marxa d’una conselleria d’Habitatge. El cònsol major va afegir que la conselleria no dependrà dels cònsols, sinó que l’assumirà un dels consellers, sense voler revelar encara qui serà. González va estendre la mà a la minoria per “treballar colze a colze per la parròquia”.

El cònsol major sortint, per la seva part, va reivindicar la feina feta pels governs encapçalats per demòcrates en els últims vuit anys. David Astrié va assenyalar que, en aquest període, el comú ha incrementat en el 30% els espais verds de la parròquia, ha impulsat la gratuïtat de l’autobús comunal, ha reduït en el 13% la petjada de carboni, ha aconseguit atraure més inversió privada amb l’obertura de més de 1.300 comerços nous, i ha reduït l’endeutament en 26 milions d’euros, de 42 a 16 milions. Conxita Marsol, cònsol major de la capital des del desembre del 2015 fins al març d’aquest any, quan va renunciar al càrrec per presentar-se a les eleccions generals, va assentir amb el cap quan Astrié va repassar els èxits dels governs comunals demòcrates. Astrié, en la seva intervenció, també va desitjar “el major dels encerts” a la majoria, ja que “tots tenim un objectiu: treballar fort per Andorra la Vella”.

Entre el públic també hi havia, a part de la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, el president del grup parlamentari de Concòrdia al Consell General, Cerni Escalé, el del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró, les conselleres Núria Segués (Concòrdia) i Meritxell López (DA), el secretari d’Estat d’Esports, Alain Cabanes, i l’exminsitra de Cultura i Esports, Sílvia Riva.

ESCALDES-ENGORDANY

Consell “accidentat” a Escaldes-Engordany. Així el va titllar Quim Dolsa, cònsol menor oficial de la parròquia, que ahir va fer funcions de cònsol major per l’absència de Rosa Gili. Gili no es va presentar a la presa de possessió per “indisposició”, segons va dir Dolsa, que a la vegada es va assabentar de la notícia una hora abans de l’inici del consell. “No és una innocentada, la cònsol no es troba bé i jurarà un altre dia”, va dir. I aquest dia serà el divendres 5 de gener en el primer consell ordinari del 2024, en què ja no assistiran els antics consellers.

El cònsol menor va situar els principals reptes del comú en l’habitatge i els aparcaments, en els quals faran “inversions que eren importants al nostre programa electoral”. Un altre dels fronts oberts de la majoria serà també “vigilar que les finances comunals estiguin sempre controlades”. Tot i això, Dolsa va expressar que el repte de futur és “continuar la feina que vam començar aquests últims quatre anys. Hi ha equip nou i hi haurà idees noves, però les bases ja les vam posar en el mandat anterior”.

Per la seva banda, Anna Garcia va dir que encara amb “moltes ganes i il·lusió” la minoria i que des de Demòcrates treballaran per fer més que una oposició, “un treball constructiu”. La cap de la minoria va expressar que “entrem aquí amb ganes de col·laborar sempre que es pugui. Si tenim l’oportunitat de treballar projectes que nosaltres tenim, evidentment no hi ha cap porta tancada”.

SANT JULIÀ DE LÒRIA

Josep Majoral i Cerni Cairat van intercanviar oficialment els rols de cònsol major i cap de la minoria. Un dels moments simbòlics de la sessió de consell va ser l’entrega de claus del comú per part de Majoral a Cairat, que va presenciar una sala plena de gom a gom. Tots dos van expressar la ferma intenció de continuar la col·laboració d’aquest darrer mandat: “Hem de treballar conjuntament per Laurèdia”, va expressar el nou cònsol major, que va citar com a prioritats immediates fer “una avaluació del tema laboral de casa comuna per tornar a motivar el personal”, posar-se a treballar en la crisi de l’habitatge i en la reobertura del Centre Cultural i “abordar la millora de l’entorn urbà i diverses infraestructures, les que depenen del comú i les que depenen del Govern”.

Majoral va assegurar que ha pres possessió del càrrec de conseller per finalitzar el mandat i que “tinc molt assumit” el resultat de les urnes. “El poble ens ha col·locat a l’oposició i la farem constructiva”, va afirmar. Això sí, va matisar que “no m’agrada parlar de derrota, marxem amb molta feina feta, bona feina per a Sant Julià” i va atribuir els resultats a diferents factors, des d’una penalització del pacte amb DA i que els ha perjudicat l’absència d’UL a les generals en uns vents generalitzats de canvi.

ENCAMP

Laura Mas repeteix mandat a Encamp amb Xavier Fernández com a nou cònsol menor i deu consellers i dos representants d’Avancem. En el seu discurs posterior al jurament, Mas va assegurar que “continuarà escrivint capítols de la història” i va apostar per “mirar pel futur”. La cònsol també va agrair als consellers de l’anterior mandat la seva dedicació i va anunciar que vol donar continuïtat a la feina de l’últim mandat per acabar de consolidar Encamp com “una parròquia residencial de qualitat i una destinació turística els 365 dies de l’any”, va concloure Mas.

Des de l’oposició, Marta Pujol va afirmar que intentaran fer tot el possible per complir el màxim del seu programa, tot i que saben que no serà fàcil des de la minoria. Les propostes principals que buscaran mantenir són les referents als lloguers assequibles i l’urbanisme, així com mesures que serveixin per “evitar perjudicar l’economia de la classe treballadora”.

A més, Pujol va remarcar que augmentar els preus públics no és “la manera més adequada d’acabar un mandat” i que és una mesura que contribueix a l’empobriment de la població.

LA MASSANA

L’excònsol major, Olga Molné, va prendre el jurament a Eva Sansa, que la succeirà en el càrrec acompanyada per Roger Fité com a cònsol menor. Pel que fa a la minoria, van jurar Guillem Forné i Laura Bragança, que s’han abstingut en la votació dels càrrecs.

Durant el seu discurs, Sansa va fer una menció especial a Molné, que va qualificar de gran companya de viatge durant els darrers quatre anys, i va fer un agraïment a tot l’equip polític i tècnic que la va acompanyar en el darrer mandat. Així mateix, va assegurar que el nou equip treballarà “amb sentit de la responsabilitat, amb el màxim consens i amb molta humilitat, tenint sempre present que estem aquí per servir la ciutadania”. Després de la sessió, Sansa va remarcar que cal donar continuïtat als projectes amb els quals ja s’està treballant i prioritzant els treballs d’eficiència a la xarxa d’aigua. També va avançar que s’agilitzarà tant com sigui possible els estudis de càrrega.

Des de la minoria, Forné va apuntar que afronten els 4 anys amb “la missió de fer un treball 100% constructiu” i en contacte amb la ciutadania. A més, tenen la intenció de defensar els punts del seu programa que tractaven la gestió de l’aigua i l’urbanisme. Sobre el POUP, Forné va declarar que estaran pendents de les modificacions que proposi la majoria del comú i ells també afegiran apartats que creguin convenients.

ORDINO

El jurament de càrrec a Ordino va transcórrer amb normalitat, llevat de l’absència de Jordina Bringué, número 2 de l’oposició, per temes de salut. L’entrada de Maria del Mar Coma i d’Eduard Betriu com a cònsol i subcònsol es va aprovar amb 8 vots a favor i 1 en contra.

En el seu discurs, Coma es va comprometre a actuar “amb responsabilitat i perseverança”. A més, va enfocar les seves paraules al medi ambient i va apuntar que “és el moment d’assumir les fites que ens imposa la natura, així com prendre consciència que les accions deixen empremta en les generacions futures”.

La cònsol també va aprofitar per recordar el que va ser el seu equip de govern els últims 4 anys i va agrair els anys al comú a les persones que ja no continuen en el projecte, “ha estat un orgull treballar al vostre costat i em quedo amb el millor de cada persona, sense tenir en compte les diferències que hàgim pogut tindre”, va acabar Coma.

L’excònsol Àngel Mortés, que va prendre el jurament a Coma, es va mostrar content que un dels projectes més polèmics del seu mandat, el centre sociosanitari, tiri endavant durant la legislatura i va afirmar que “com més aviat es faci, millor”.

CANILLO

Per primera vegada, Jordi Alcobé serà el cònsol major de Canillo, i l’acompanyarà com a cònsol menor Marc Casal, que repeteix legislatura. En el seu darrer discurs com a cònsol, Francesc Camp va fer referència als principals projectes que es van desenvolupar sota el seu mandat com la integració de les societats Ensisa i EMAP a SETAP 365 amb la consecució del forfet únic a Andorra, la renovació del contracte de lloguer i les obres de remodelació del Palau de Gel.

Al seu torn, Alcobé va remarcar que “és un privilegi i un honor” ser el successor de Camp, tot fent un agraïment a la feina feta i el fet d’heretar “un comú sanejat”. El canillenc va elaborar un discurs orientat a les arrels de la parròquia i desglossant quines són les prioritats pels pròxims 4 anys. Els aspectes que més va destacar van ser el turisme verd, el suport a projectes d’innovació per afrontar el canvi climàtic, l’ajuda a l’agricultura i la planta de biomassa.

tracking