Sismologia

Cinc terratrèmols sacsegen Andorra des de la mitjanit

El sisme més fort ha estat de 3,4 de magnitud i ha tingut l'epicentre a Cava, a l'Alt Urgell

Registres dels terratrèmols a l'estació sísmica de la Rabassa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra ha estat sacsejada per cinc terratrèmols importants en les últimes hores. El més fort ha estat de magnitud 3,4 a les 0.24 hores de la mitjanit i ha tingut l'epicentre a la població de Cava, a la comarca catalana de l'Alt Urgell, a quatre quilòmetres de profunditat de la superfície, segons informa Andorra Recerca+Innovació (ARI). El següent en intensitat ha estat lleugerament més suau, de magnitud 3,2, i ha tingut lloc a les 7.58 del matí, i es considera que ha estat una rèplica de l'anterior. A les 2.20 hores els registres han percebut un moviment de 2.9, i a les 7.32 del matí els sismógrafes han detectat un sisme de 2,8 de magnitud, tots dos han estat qualificats com a rèpliques.

L'activitat sísmica continua durant el matí i els sismògrafs han registrat un nou moviment a les 10.11 hores amb una magnitud de 2,6, i s'ha tractat de nou d'una rèplica. ARI ha remarcat a dos quarts d'onze del matí que no es descarta que "es produeixin noves rèpliques durant les properes hores o dies" i poques hores després de l'anunci de l'entitat s'ha produït una altra rèplica important, de 2,3 de magnitud, a les 13.20 hores.

ARI ha explicat que els sismes no han provocat "danys personals ni materials" i han estat "percebuts parcialment" al Principat, el que significa que "la vibració és feble i la perceben a l'interior dels edificis només algunes persones" i especifica que les persones que es trobin "en repòs perceben un balanceig o un tremolor lleugers".

Els moviments han estat captats per l'estació sísmica de la Rabassa i lesdades de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (IGC) indiquen que el primer terratrèmol ha estat "altament percebut a l'Alt Urgell". Les estacions de control de l'IGC han registrat desenes de terratrèmols a l'Alt Urgell des de la mitjanit quan va ser el moviment més fort, amb magnituds superior a 1,2 en molts dels casos.

Andorra Recerca+Innovació ha obert diferents enquestes perquè la població detalli el lloc on ha percebut les diferents sacsejades de les últimes hores i poder avaluar el grau d'afectació. La informació de la ciutadania servirà per "calcular de manera més acurada la intensitat del terratrèmol a Andorra".

Protecció Civil ha fet públic un vídeo a les xarxes socials arran dels episodis sísmics de les últimes hores per recordar les pautes que s'han de seguir i recalca que si el terratrèmol es percep dins d'un edifici no s'ha de sortir al carrer. "Si esteu a casa, refugieu-vos sota una taula o un marc de porta i, sobretot, no sortiu de l'edifici durant l'episodi", destaquen des de l'entitat incidint que s'ha de seguir la informació per canals oficials "i no difongueu informació no contrastada."

L'epicentre ha estat a Cava

tracking