INFORME DE LA UIFAND SOBRE LA SEVA ACTIVITAT A BPA

La xarxa que va expoliar Petróleos de Venezuela va comprar un helicòpter

Els polítics chavistes van adquirir 22 vehicles i van gastar cinc milions en advocats

Instal·lacions de Petróleos de Venezuela.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La compra d’un helicòpter per 2,6 milions de dòlars, 22 vehicles valorats en 5,7 milions, alguns dels quals blindats, o el pagament de 5,2 milions a un bufet d’advocats van ser alguns dels dispendis que va abonar la trama d’exviceministres chavistes investigada a Andorra pel saqueig de 2.000 milions de Petróleos de Venezuela (PDVSA) entre el 2007 i el 2015, segons un informe confidencial de la unitat d’intel·ligència financera d’Andorra (Uifand) a què ha tingut accés El País.

Segons la informació del rotatiu espanyol, el document de la Uifand revela que l’organització va adquirir per 2,6 milions el novembre del 2011 un helicòpter nou Eurocopter Ec135. Amb capacitat per a sis passatgers i pilot, aquest model compta amb una cabina espaiosa, sistema de reducció de soroll i es comercialitza com una opció solvent per a vols privats.

La trama va aconseguir l’aeronau mitjançant la mercantil panamenya High Advisory and Consulting SA, que controla l’empresari i presumpte testaferro del grup, Luis Mariano Rodríguez Cabello, segons la Uifand. El document dels investigadors andorrans està datat el novembre del 2022 i desgrana els pagaments autoritzats per l’organització a través d’una intrincada troca de comptes a BPA, on la xarxa va ocultar presumptament el botí.

També van contractar jets privats. L’empresari Diego Salazar, presumpte cervell del grup, es va deixar 356.263 dòlars entre el març i l’agost del 2009 en aquesta partida. La suma li va permetre sufragar el trasllat de passatgers amb aeronaus Hawker 1000, que està dissenyada per a trajectes de llarga distància i ofereix capacitat per a vuit passatgers i dos tripulants.

La xarxa que va espoliar la petroliera també va comprar per 5,7 milions entre el 2014 i el 2015 un total de 22 vehicles.

tracking