Energia

La llum s'encarirà un 4,2%

El Govern destaca que la pujada de les tarifes serà inferior a l'IPC

La central de FEDA, a Encamp.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tarifes elèctriques augmentaran un 4,2% l'any vinent, tal com fixava la pujada inclosa al pressupost de FEDA que el consell de ministres ha validat avui. El Govern ressalta que l'increment és inferior a l'IPC que ha pujat des de que l'operadora va fer la previsió però que s'ha matingut aquesta revisió "perquè les previsions d'evolució dels preus dels mercats energètics són més contingudes del que s'havia previst en el pressupost" i per això l'encariment no s'elevarà fins al total de la inflació estimada, indica l'executiu en un comunicat.

El Govern especifica que l'increment dels preus en energia i en potència d'aplicarà "per igual a tarifes domèstiques, professionals i a les distribuïdores". I indica que la tarifa mitjana dels clients particulars sense calefació elèctrica i amb un consum mitjà de 250 kWh se situa en uns 40 euros i la pujada suposarà que pagarà 1,7 euros al mes, i per a les famílies amb calefacció que gasten uns 800kWh, l'augment representarà uns 5,2 euros sobre els 122 de la factura mitjana. Per als clients professionals la pujada afegeix uns 10 euros de cost, en el cas dels consums més baixos; d'uns 50 euros per als de consum mitjà (comerços o restaurants); i arriba als 350 euros per a les grans superfícies.

La pujada de preus no s'aplica a la tarifa bonificada i és necessari l'actualització tarifària "per la necessitat de recuperar la capacitat econòmica de l'empresa pública per poder completar les inversions per avançar en la transició energètica i alhora protegir l'entitat dels riscos que genera la volatilitat de preus en els mercats", assenyala el comunicat. El Govern incideix que no repartir dividends de FEDA i la gestió dels contractes de compra d'energia "també contribueixen a la generació de caixa necessària per a les inversions".

L'executiu recalca que tot i la pujada de preus es manté la competitivitat respecte als països veïns perquè les tarifes a França són un 35% més cares i a Europa, un 70%.

tracking