CASS

El tercer pagador a padrins i discapacitats no ha apujat la despesa

La CASS insisteix que està preparada i que és favorable a la implantació generalitzada

Marc Galabert i Josep Escoriza.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tercer pagador fa més d’un any que funciona per als majors de 65 anys i aviat complirà els primers dotze mesos d’implantació per a les persones amb discapacitat. El sistema s’ha completat aquesta tardor incloent les despeses de farmàcia dels dos col·lectius. Un temps de funcionament que ha permès a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) constatar, en paraules del president del consell d’administració, Marc Galabert, que “no hem observat de moment una major despesa pel fet d’implementar-lo”.

Galabert va insistir que la Seguretat Social està preparada tècnicament per a la generalització i “el consell d’administració ja s’ha pronunciat al respecte que és favorable”. És el Govern el que ha de determinar quan beneficia tots els assegurats i que per a qualsevol despesa sanitària únicament s’hagi de pagar la part que pertoca de copagament.

El president de la CASS va comparèixer ahir amb el director de la parapública, Josep Escoriza, per exposar l’estat de comptes de la Seguretat Social a 30 de setembre, els resultats de l’enquesta de satisfacció realitzada entre els afiliats i els objectius marcats per al 2024. Quant als números, la Seguretat Social es beneficia d’un context econòmic de major necessitat de mà d’obra i amb treballadors per compte propi a l’alça. Els ingressos per cotitzacions de la branca general estan un 12,9% per sobre del mateix període de l’any passat i sumen 128 milions d’euros. Les despeses per prestacions també augmenten, un 5,8%, i se situen en 145,2 milions. El dèficit de la branca és hores d’ara de 17,2 milions, però Escoriza va apuntar que se situarà entre els 30 i els 35 milions a l’acabament de l’any perquè en aquests últims mesos la CASS afronta un volum important de despesa.

A la caixa de jubilació el superàvit acumulat a 30 de setembre és de 28 milions. Les cotitzacions han crescut un 12,3% assolint els 142,2 milions. I les despeses fruit del pagament de pensions ho han fet en un 13,9%, sumant 114,2 milions.

A 30 de setembre la Seguretat Social fregava els 44.000 assalariats (un 3,8% més que un any enrere) i tenia 8.437 treballadors per compte propi (un 6,3% més). Els pensionistes a càrrec de la branca de jubilació eren 16.468 i 2.569 els que estan a càrrec de la branca general.

UNA NOTA DE 7,4

La satisfacció de l’usuari amb la Seguretat Social ha millorat sensiblement i l’entitat té una nota de 7,4 pel 7,2 de l’any passat. El canal més ben valorat és la web, amb un 7,5. I el pitjor és l’atenció telefònica, que obté un 7.

COMUNICAR-SE AMB ELS 27

Si l’acord d’associació s’acaba implantant comportarà que Andorra s’integri en el sistema de targeta sanitària europea i que desapareguin els convenis bilaterals amb Espanya, França i Portugal. “Suposarà comunicar-nos amb els 27 estats membres quan fins ara ho fem amb 3”, va exemplificar Galabert. La transitòria d’adaptació per aquest cas se situa entre els dos i cinc anys i Escoriza va indicar que no ha de suposar un problema per al sistema de salut, ja adaptat a la rebuda de milions de turistes.

tracking