'Minimanifestació' a la capital

La indignació ciutadana per la crisi de l’habitatge va treure ahir momentàniament el cap pel Centre de Congressos d’Andorra la Vella durant la jornada electoral.

Marcel Hernández, d'Andorra al Límit, amb missatges reivindicatius.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La indignació ciutadana per la crisi de l’habitatge va treure ahir momentàniament el cap pel Centre de Congressos d’Andorra la Vella durant la jornada electoral. I ho va fer en forma de minimanifestació protagonitzada per dos representants de la plataforma Andorra al Límit. No es van cridar consignes ni es van exhibir grans pancartes. N’hi va haver prou amb dues disfresses de sensesostre i, com a penjoll, un rètol amb un missatge reivindicatiu i una caixa metàl·lica on els activistes guardaven el seu “tresor”: el passaport andorrà.

Va ser una protesta silenciosa, però suficient per emprenyar un dels interventors de DA. Visiblement exaltat, va recordar que no es pot fer propaganda política als col·legis electorals. “No estem demanant el vot per cap partit”, va replicar un dels manifestants i impulsor de la plataforma, Marcel Hernández, qui, acabada la performance, va declinar fer declaracions als mitjans perquè “avui no és dia de parlar. Només volíem fer una petita acció simbòlica”.

Al marge d’aquesta anècdota, el matí va transcórrer sense incidències. Tampoc no es van registrar les grans cues de les últimes generals, i només pels volts del migdia hi va haver algun pic puntual de votants. Val a dir que, logísticament, l’organització va ser impecable, fet que també va facilitar que els electors anessin passant amb fluïdesa. “El comú disposa d’un gran equip humà que s’ha cuidat que tot funcioni a la perfecció”, va ressaltar el conseller sortint de DA Adrià Espineta, qui durant la jornada va fer torns amb Gerard Estrella, Marta Pons i Lídia Samarra en la presidència de les dues meses electorals.

Sigui com sigui, l’absència de grans aglomeracions va agitar inevitablement el fantasma de l’abstenció. El baix índex de participació registrat el 2019 –no es va arribar al 50%– va marcar, de totes les maneres possibles, les declaracions dels representants polítics. Començant pels dos contrincants en lliça.

Així, David Astrié (Demòcrates+Progressistes-SDP+independents) va demanar que “la gent es manifesti a les urnes”, perquè “aconseguir qualsevol punt percentual per sobre de les xifres de fa quatre anys ja serà una cosa positiva”. El candidat d’Enclar, Sergi González, es va mostrar “optimista” al respecte i va exhortar els ciutadans “a dir la seva” després de les “grans manifestacions” per l’habitatge.

També l’excònsol i actual ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, es va pronunciar en el mateix sentit. “Vull animar la gent a votar, que exerceixi el seu dret”, va demanar. La ministra va reconèixer que “des de l’altra banda” estava vivint les eleccions de forma “més relaxada que quan era candidata, però és inevitable sentir nervis en dies així”.

I no n’hi havia per a menys. Al cap i a la fi, el que es decidia era la continuïtat (o no) del projecte parroquial que ella mateixa va endegar fa vuit anys.

ENTRE EL CÀTERING I LES MESES ELECTORALS

Qui va estar especialment enfeinat durant la cita electoral d’ahir va ser Pere Canturri, exconseller de comú i germà de l’actual cònsol menor i candidat a la reelecció, Miquel Canturri. “He fet d’interventor perquè el meu germà m’ha demanat un cop de mà i, a més, soc el responsable del servei de càtering”, va explicar, puntualitzant que havien preparat menjar “per a unes 1.000 persones”. Per sort, Canturri porta actualment el restaurant de la plaça del Poble, “així que ho tinc tot a mà”.

Un nen dipositant la papereta a l'urna.

tracking