Cairat guanya a Sant Julià, González a la capital i Gili repeteix a Escaldes

Eva Sansa s'ha imposat a la Massana, Maria del Mar Coma a Ordino i Laura Mas a Encamp

Sergi González nou cònsol major d'Andorra la VellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cerni Cairat ha estat escollit nou cònsol de Sant Julià de manera clara. El canvi ha arribat a casa comuna i el cònsol actual, Josep Majoral, no repetirà. La llista de Desperta Laurèdia ha sumat 1.357 vots pels 1.047 d'Unió Laurediana amb el total de vots escrutats. La tercera candidatura que ha concorregut a la parròquia, Per Sant Julià ha obtingut 144 suports. Un total de 1.787 han participat als comicis, el que representa el 59,2 dels votant amb dret a sufragi.

El nou mandatari lauredià, que estarà acompanyat per Sofia Cortesao com a cònsol menor, ha manifestat que "col·lectivament hi havia sensació que es podia guanyar" però ha assegurat que "personalment no s'esperava aquest marge" de vots sobre UL i que el resultat "legitima el projecte" que encapçala. Josep Majoral ha assenyalat que farà les valoracions del resultat "a cap reposat" i que hi ha molts factors a analitzar. El cònsol sortint ha afirmat que preveia "un resultat més ajustat" i que amb la diferència de 300 vots no pot més que felicitar a Cerni Cairat. Desperta Laurèdia tindrà nou consellers i UL, tres.

A la capital s'ha donat el resultat més sorprenent de la nit electoral que en tot moment ha liderat la llista d'Enclar. Sergi González ha estat escollit nou cònsol d'Andorra la Vella, amb Olalla Losada com a número 2, en sumar 1.989 vots. Gonzàlez ha declarat que "hem tingut molts dubtes al principi del recompte" i ha afegit que "la nostra llista no era una coalixió per anar contra DA. Ens hem unit diferents sensibilitat per poder tirar endavant projectes a curt, mitjà i llarg termini". Pel que fa a David Astrié n'ha aconseguit 1.802. Les diferències s'han mantingut durant tot l'escrutini i la candidatura de Demòcrates per a la reelecció no ha superat en cap moment la del PS i Concòrdia. Els guanyadors tindran nou representants a la propera corporació i els demòcrates, tres.

A Escaldes després de molta igualtat Rosa Gili ha estat reelegida cònsol per als propers quatre anys amb Quim Dolsa de cònsol menor i set consellers més. La diferència de vots ha estat mínima durant bona part del recompte però finalment la cap de llista de Consens ha obtingut 1.606 vots i la candidatura de demòcrates encapçalada per Anna Garcia ha aconseguit 1.513 vots. La candidata a la reelecció ha estat per davant inicialment per un vot i després ha anat oscil·lant entre la desena i la vintena de sufragis i només amb el 71% de l'escrutini Garcia liderava el recompte per set sufragis. DA tornarà a tenir tres consellers al comú escaldenc.

A Ordino l'escrutini ha començat amb igualtat però de seguida la llista d'Acció Comunal i Demòcrates s'ha situat al capdavant. Amb el 100% del vot escrutat Maria del Mar Coma ha acumulat 646 sufragis i Enric Dolsa, 515. La cap de llista d'ACO, que tindrà Eduard Betriu com a cònsol menor, ha expressat poc abans d'acabar el recompte la voluntat de treballar "pera tothom" i tenir també en compte el sufragi en blanc, titllant-ho de "preocupació". Els demòcrates han obtingut vuit cadires de consellers i dues seran per a Units per Ordino.

A la Massana l'actual cònsol menor ha estat escollida nova cònsol major després d'anar per davant des de l'inici del recompte. Eva Sansa ha sumat 1.113 vots i Guillem Forné ha aconseguit 782 suports. La llista de Ciutadans Compromesos i Demòcrates, que portava Roger Fiter de número 2, ha rebut la majoria dels vots dels 1.409 massanencs que han acudit a les urnes. Forné ha declarat que no ha obtingut el resultat esperat però ha incidit que ens van presentar als comicis "per representar totes les sensibilitats de la parròquia" i ho han aconseguit i ha lamentat l'elevada abstenció que s'ha produït. La majoria estarà formada per deu consellers i Amb Seny tindrà dos representants.

El resultat més clar de la jornada electoral ha sigut en tot moment el d'Encamp on Laura Mas ha obtingut més del doble de vots que Marta Pujol. La candidata demòcrata ha sumat 1.403 vots i la socialdemòcrata ha tingut 653 suports al final del recompte. Un total de 1.550 electors han participat a les eleccions, el que representa un 52,52% sobre el total del cens. Fa quatre anys la partipació va assolir el 57,87%. Mas ha celebrat la victòria assegurant que "seguirà treballant" i responent a les obligacions com a cònsol, mentre que Pujol ha lamentat la derrota expressant que està "agraïda" i "satisfeta" de la feina feta "i d'haver enfortit la candidatura". Xavier Fernández serà el nou cònsol menor encampadà i la victòria rotunda atorga a la llista de Mas deu consellers i dos representants seran d'Avancem.

La llista de Jordi Alcobé i Marc Casal ha sumat al final de l'escrutini 432 i hi ha hagut 218 vots blancs a Canillo. La participació ha arribat al 56,07%, amb 471 vots emesos, i ha quedat molt per sota del 70,78% de les comunals del 2019 quan hi havia dues candidatures en la cursa electoral. La corporació canillenca estarà íntegrament formada pels deu consellers de demòcrates.

Cerni Cairat, cap de llista Desperta Laurèdia

tracking