Dos avis a punt de ser desnonats demanen 8.000 euros al batlle i als magistrats

Reclamen una indemnització al batlle i als membres de la sala civil del Superior

sabel Ruiz al seu pis del carrer Callaueta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els dos germans que estan en procés de desnonament al carrer Callaueta, de 74 i 72 anys, van entrar ahir a la Batllia una demanda d’indemnització per un valor de 8.000 euros que reclamen al batlle Xavier Colom i als magistrats de la sala civil del Tribunal Superior de Justícia en funció de la sentència que va emetre el Tribunal Constitucional el mes passat, en què ordenava que, tenint en compte la fase en què es troba la causa amb l’execució en mans de la saig, “la millor manera per reposar la recurrent en la plenitud del seu dret, a més del reconeixement d’aquesta vulneració, és la declaració del seu dret a rebre una indemnització en la quantia que determini la jurisdicció ordinària”.

Isabel i Antonio volen rebre 4.000 euros cadascun, però els volen de les butxaques del batlle i dels magistrats i no que pagui l’Estat, ja que consideren que són els responsables d’haver vulnerat els seus drets a una defensa justa i d’haver actuat de “forma dolosa”. Per això tenen la determinació que “els batlles i magistrats són els responsables dels seus actes, de la mateixa manera que ho pot ser un professional d’un altre sector”.

L’admissió a tràmit del recurs d’empara per part del Tribunal Constitucional va salvar els germans de quedar-se sense sostre, ja que la saig va acudir al domicili decidida a executar l’ordre del batlle. Fins i tot el TC va estirar les orelles al jutge perquè l’aute d’execució va ser dictat el 9 de novembre del 2022 i va ser notificat a la recurrent el 16 de novembre. El termini per exposar la seva oposició finalitzava 13 dies hàbils després –el 3 de desembre–, “quan la decisió preveia la data de l’1 de setembre per a l’execució forçosa, circumstància que duia a la infracció efectiva del termini per a l’oposició eventual de la recurrent”.

Els demandants s’acullen als articles 91 i 92 de la Constitució, que fan referència als errors judicials, i especialment a l’article 76 de la Llei qualificada de la Justícia, que “estableix que els batlles i magistrats són responsables civilment pels danys i perjudicis ocasionats dolosament en l’exercici de les seves funcions”.

El lletrat dels demandants recalca que tant el batlle com el Superior es van negar a lliurar a la seva clienta la demanda d’execució del desnonament i “s’han vulnerat els drets a una defensa justa i el dret al procés degut”. Els germans viuen en aquest pis des de fa 40 anys.

tracking