Associació amb Europa

La UE considera l'acord com un dels més complets signats amb un país tercer

Arrenca el procés d'aprovació del text que inclou el referèndum a finals de l'any vinent

Sefcovic, Beccari i Espot al tancament dels principis de l'acord d'associacióCarles Esteve/SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UE, Andorra i San Marino han escenificat aquest migdia el tancament dels grans principis de l'acord d'associació. A la fotografia de Brussel·les hi ha faltat Mònaco, l’altre petit estat que també s’ha passat quasi una dècada negociant però que en la recta final s’ha autoexclós. El vicepresident de la Unió Europea, Maros Sefcovic, el cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, i el ministre d’Afers Exteriors, Cooperació Econòmica i Telecomunicacions de San Marino, Luca Beccari, han comparegut davant dels mitjans a la seu de la Comissió Europea per mostrar la seva satisfacció per la finalització la setmana passada d’un acord històric.

No seràl'últimafotografia emblemàtica. Les tres parts treballaran ara en el text de l'acord que rubricaran al llarg del primer semestre de l'any, abans de la ratificació del text, que en el cas d'Andorra i exigirà l'aval ciutadà a través d'una consulta popular que, per voluntat política, serà vinculant Tot i que l'acord polític es va tancar la setmana passada, la roda de premsa es va ajornar fins aquest dimarts a l'espera del compliment d'un procedimenttranscendenten el funcionament de la UE.Sefcovicl'havia de presentar abans al Consell d'Afers Generals, format pels ministres d'Exteriors dels 27 estats membres.

El vicepresident de la comissió s'ha referit a l'entesa amb Andorra i San Marino que ha permès l'acord més complet que "tenim amb qualsevol país tercer" i que marcarà "una relació privilegiada amb la UE".

També a Andorra s’haurà de seguir un procediment propi i exclusiu. El cap de Govern ha avançat que la consulta podria celebrar-se el segon semestre de l'any vinent. Tot i el caràcter consultiu del referèndum tal i com preveu la llei, l’executiu l'ha convertit en determinant: és a dir, el Consell General només el ratificarà si el resultat de la votació ha estat positiu. Tant Espot com Sefcovic es van mostrar convençuts que el referèndum posarà en valor els beneficis del consens assolit entre les dues parts.

El cap de Govern va definir l'acord com a "equilibrat", que permet "participar de manera estructurada i progressiva al mercat interior" però mantenint certes especificitats, especialment en àrees molt sensibles. Espot va apuntar que el nou marc de relació permetrà demostrar Andorra que és un "soci fiable" en els intercanvis comercials, en els projectes de recerca i innovació lligats als programes europeus i a nivell polític.

En els pròxims mesos el Govern treballarà "de forma intensa" per crear el millor entorn possible per obtenir un "sí sòlid" a la consulta. "Això només serà possible explicant a les empreses i als ciutadans les oportunitats reals i importants que l'acord ofereix a Andorra" Espot també va voler destacar la voluntat integradora i el respecte a la diversitat que ha mostrat la UE en les converses, el lideratge i compromís personal deMaros Sefcovici lacol·laboracióamb la delegació de Sant Marino.

tracking