El sector financer tindrà fins a quinze anys per adaptar-se

Els ciutadans d'Andorra tindran cobertura sanitària a tota la UE amb la targeta europea

Acord Associació

Creat:

Actualitzat:

El Govern podrà modular l'obertura de les activitats incloses en el protocol de serveis financers de l'acord d'associació. El text fixa un termini de quinze anys per adaptar-se a la normativa comunitària, un pas que habilitaria les entitats andorranes a operar en territori comunitari i a les europees a prestar serveis al Principat. El calendari d'implantació de cada activitat -banca, assegurances, fons d'inversió i mercat de valors- és independent i serà decidit per les autoritats andorranes. En tot cas Brussel·les durà a terme el procés de supervisió de les entitats andorranes prèvia a la sortida al mercat europeu i el monitoratge posterior.

Un altre dels punts destacats de la darrera ronda de negociació ha estat el del capítol de seguretat social. L'acordàmpliaa tota Europa la cobertura sanitària de tots els ciutadans del país,tal i comja passa a Espanya, França i Portugal gràcies als acords bilaterals. El procediment no obstant se simplifica amb l'obtenció de la targeta sanitària europea. Aquesta ampliació no només afavoreix la mobilitat dels treballadors sinó que permet acumular els drets obtinguts quan s'ha cotitzat en més d'un país. Des del punt de vista migratori, l'acord presenta les novetats ja apuntades.Als dos anysde pròrroga cal afegir-hi un període de deu anys renovable amb l'aplicació d'un règim de quota simplificat amb només tres categories: treballadors actius, passius i temporers. En cadascun dels col·lectius Andorra haurà de garantir un percentatge mínim de comunitaris. En el cas dels treballadors actius, aquest percentatge seria del7 per centi de calcular-ho avui equivaldria a 362 treballadors comunitaris. El Govern també ha aconseguit que els penals siguin controlats en el cas de sectors sensibles com la sanitat, l'educació i les finances. En la resta s'aplicarà un sistema de verificació aleatòria de les declaracions exigides als immigrants.

Set anys és la xifra màgica en telecomunicacions. És el termini màxim per a l'eliminació del roaming tant pels andorrans que viatgin a l'exterior com pels comunitaris que vinguin a Andorra. En set anys també s'haurà de liberalitzar el sector amb l'obertura als operadors privatsals que,no obstant, se'ls podrà exigir uns estàndards de qualitat i de cobertura equivalents als d'AndorraTelecomi el pagament per ús de les xarxes públiques.

tracking