Vinc del futur

El pas de l'equador

D’aquí a una setmana estarà tot dat i beneït. Semblava que no arribaria mai el moment, oi? És el temps, que s’estira com un xiclet.

La prova del delicte.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En una setmana s’haurà acabat tot. Ja hem travessat l’equador de la campanya. És una metàfora, és clar: no ens hem mogut gaire de l’espai assignat. Jo continuo trobant-me fatal. Els companys de pis volen portar-me a urgències, però he insistit amb fermesa: no pot ser, perquè amb una exploració rutinària ja trobarien massa òrgans modificats o fora de lloc i hauria de donar explicacions. Des del llit del dolor, doncs, faré el que pugui i, per tant, no estaré obligat a més.

Ahir vaig examinar els programes de les dues parròquies amb més electors. Cal notar que aquí no se segueix l’ordre protocol·lari, ans el poblacional. A Sant Julià, Unió Laurediana, en coalició amb Demòcrates, Acció i el gran partit dels Independents (que són a tot arreu), també fan servir al programa la tipografia Poppins, que és la gran revelació gràfica de la campanya. Hi ha una gran diferència gramatical: a més de les formes de l’omnipresent futur simple (farem, promourem, treballarem…), aquí s’introdueix el perfet d’indicatiu (hem invertit) i també la forma “haver de + infinitiu”, que pot expressar valors de possibilitat, probabilitat o prospecció. Desperta Laurèdia, que vol fer el pas, fa un ús generós de les cursives i les negretes, sobre una tipografia tipus helvètica. El missatge, altra vegada, se’ns presenta en futur simple. No és una bateria de promeses (hi ha un apartat d’anàlisi previ abans de començar-les), però “crearem” i “fonamentarem” s’emporten (per poc) la palma, d’entre una cinquantena llarga de verbs propositius. El programa dels Per Sant Julià –els socialdemòcrates del Tu Tries– opta també per les itàliques, però en el cos del document, i a més amb els paràgrafs centrats, no justificats ni alineats a l’esquerra, que seria el més usual. Arriscada elecció, com també haver fet servir quatre fonts diferents (però que s’assemblen totes massa). Això sí, fan servir un «sentim-nos-en» que fa goig de llegir.

A Encamp, la UP més Demòcrates + Independents tenen fet el programa amb el motlle demòcrata. Però a la web innoven: Baloo 2 i Open Sans –qui sap si en homenatge al candidat Joan Sans–. És el mateix cas de la solitària i victoriosa candidatura canillenca. Encara a Encamp, Avancem (PS més independents) utilitzen una Helvetica Pro Rounded als títols, i una Helvetica pelada al gruix del text, amb un munt de negretes. Bonica la foto dels candidats, inclosos els afegits a última hora amb Photoshop.

Els Ciutadans Compromesos de la Massana s’hi han mirat una mica més. Semblaria una Roboto, o similar. S’hi nota la mà d’un dissenyador professional, sobretot perquè hi ha posat el ditxós zero a l’esquerra. Els d’Amb Seny no es compliquen la vida: posem-hi una Calibri i aquí no ha passat res. En comptes del futur simple, això sí, tiren d’infinitius i fa un efecte certament impersonal.

Acció Comunal d’Ordino (més els companys de viatge) tira de la veta de l’estil general dels programes demòcrates. El programa d’Units x Ordino utilitza la tipografia Avenir, i desplega una més virolada mostra de temps verbals i recursos retòrics.

I per acabar aquest accidentat cap de setmana, un corol·lari: tenia la missió de documentar quan es van bandejar les elegantíssimes i tradicionals cometes tipogràfiques (« »). Doncs el 2023. Tot gat i fura fa servir les altes, d’influència anglesa (“ ”). A partir d’aquí tot va començar a fer baixada.

LA QUADRATURA DEL METRE

És de suposar que els programes han estat fets amb presses i que hi ha molts cuiners amb ganes de posar-hi cullerada. Ara, en una magnitud tan important com són els metres quadrats, s’agrairia que els escribissin amb el superíndex allà on toca: m².

XARXES SOCIALS

RAMON TENA

De fet, si no vaig errat, ja hi ha dobles nacionalitats permeses a Andorra: portuguesos, algerians, dominicans... ja que els seus països no permeten que hi hagi renúncia.

PERE BARÓ

Comparteixo totalment. La sobreinformació és desinformació.

CIUTADANS COMPROMESOS

Amb el Consell Verd volem involucrar la ciutadania en la presa de decisions mediambientals.

JOAO DE MELO

Ostres, demano disculpes per obsessionar-me a no haver de viure sota un pont. I la cosa és que dimitiu un sol cop, no cal que dimitiu més. No recordo cap dimissió vostra. T’equivoques en les declaracions @GuillemCasal i amb això només ajudes a afegir llenya al foc.

GUILLEM CASAL

Bona tarda, Joao, l’obsessió l’ha fet el @GovernAndorra per trobar una solució, en cap cas he dit que la ciutadania estigui obsessionada. No és la meva voluntat ni les meves paraules. Al contrari estem treballant intensament per trobar solucions.

TRADICIÓ I RETROCÉS

Tret que necessitis una excusa bolivariana per expropiar-lo es una segona residència

Igual que molts pisos i cases d’andorrans AL PAÍS VEÍ, Espanya, que TAMBÉ tenen una ocupació baixa.

JORDI DRETS

Mentre nosaltres n’hem estat pagant el preu, vosaltres no heu fotut ni brot i per això estem on estem... en un punt de no-retorn a nivell social. Ni neguit ni òsties.

tracking