Govern liquidarà el pressupost del 2023 amb un superàvit de quatre a sis milions

L’oposició exigeix a l’executiu la posada en funcionament de l’agència tributària única

Seguiment del debat a la redacció del Diari.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern liquidarà el pressupost del 2023 amb superàvit. Ho farà tot i que en el projecte dels comptes de l’Estat per a l’any en curs es preveia tancar l’exercici amb 27 milions de dèficit. Segons va explicar ahir el ministre de Finances, Ramon Lladós, en el marc del debat de totalitat del projecte de llei del pressupost per a l’exercici 2024 que es va fer al Consell General, “la previsió ara és un tancament positiu de comptes d’entre quatre i sis milions d’euros”. Superàvit que ve de la mà d’uns ingressos més grans dels projectats en l’impost de societats i l’IRPF.

El debat d’ahir al parlament va ser extraordinari. I ho va ser només pel fet que cap grup de l’oposició no havia presentat cap esmena a la totalitat al projecte de pressupost del Govern per al 2024. Això no passava des del 1994. Així que, sense esmenes a la totalitat a presentar, el debat el va encetar el ministre de Finances, que va explicar els grans números dels comptes, destacant que es tracta d’un projecte de pressupost que és el més important en termes d’ingressos, que més del 70% es dediquen a reforçar l’estat del benestar i que inclou les mesures per promocionar l’habitatge social i les mesures mitigadores de la pèrdua del poder adquisitiu.

Cal recordar que el projecte de pressupost per al 2024 preveu uns ingressos de 586 milions d’euros, un 23% més que el 2023. La gran majoria dels diners, 323 milions, vindran dels impostos indirectes. Respecte a les despeses, estan pressupostades en 618 milions d’euros, així que es preveu un dèficit de 32 milions que “compleix l’objectiu de la regla d’or d’estar per sota de l’1% del PIB”. Lladós va recordar que darrerament “sempre s’ha liquidat millor el pressupost que el que s’ha projectat”.

D’altra banda, en el torn dels grups de l’oposició, el conseller general no adscrit Víctor Pintos va reclamar a l’executiu la creació de l’agència tributària única. Es van afegir a aquesta demanda la consellera general d’Andorra Endavant, Carine Montaner, la consellera general del grup del PS Judith Salazar i el conseller general del grup de Concòrdia Cerni Escalé. Tots van coincidir que hi ha d’haver vuit institucions i no vuit administracions.

Lladós va replicar que es començarà a treballar en la creació de l’agència tributària única un cop els comuns estiguin constituïts. “L’objectiu és l’eficiència i no canviar el model impositiu”.

tracking